Connect with us

Кино

Днес: Суперпродукцията „Летящият холандец“ само по БНТ 1

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Най-популярната романтична опера на Рихард Вагнер на 1 октомври от 17:00 ч. по БНТ 1

На 1 октомври (събота), световен ден на музиката и ден за размисъл, Българската национална телевизия кани всички почитатели на операта да гледат суперпродукцията „Летящият холандец“ – опера в 3 действия от Рихард Вагнер от 17:00 ч. по БНТ 1. Спектакълът е част от фестивала „Музи на водата“, който Софийската опера и балет изнесе за трета поредна година на лятната сцена на езерото Панчарево.

„Летящият холандец“ е най-популярната и най-често поставяната опера на Рихард Вагнер. Творбата е едно от върховите постижения на немската романтична опера, в която с дълбоко проникновение се разкрива душевният свят на героите и тяхната драма. Режисьорът на операта Пламен Карталов прави кинематографичен прочит на творбата, с детайлно разработени сюжетна линия и актьорски пръвъплъщения.

БНТ получи ексклузивни права да заснеме премиерата на „Летящият холандец“ от Вагнер през юли тази година. Огромен екип и много часове труд стои зад тази изключително красива продукция – 8 HD камери следят действието и показват невероятната сцена с гледка към езерното огледало. Режисьор на телевизионня запис е доайенът на БНТ Ценка Караджиева, а отговорен оператор Георги Илиев. Постпродукцията бе реализирана през август 2022 г., като са включени и великолепни субтитри на български език.

Advertisement

Голямата звезда на световната опера и изключителен приятел на Софийската опера басът Курт Ридъл е в ролята на моряка Даланд. Дългогодишният солист на „Земперопер“ в Дрезден Маркус Маркварт се представя изумително като Холандеца, блестящата Радостина Николаева е Сента, а Костадин Андреев емоционално превъплъщава ловеца Ерик. В ролите на Кормчията и Мари са Даниел Острецов и Александрина Стоянова. Росен Гергов дирижира оркестъра и хора на Софийската опера. „Летящият холандец“ разгръща темите любовта ли е най-могъщото оръжие; верността ли е най-ценната добродетел; как съдбата се намесва, когато трябва да намерим верния път?

В последните години партньорството между обществента телевизия и Софийската опера се разраства изключително много. По време на пандемията от Ковид 19 БНТ и операта проведоха съвместна кампания за излъчване на цели оперни и балетни спектакли в ефира на БНТ 2. Впоследствие бе заснет и документалния филм „Опера по време на пандемия“, като бяха отразени всички летни фестивали на Софийската опера – „Музи на водата“, „Между два свята“/Цари Мали град/ и „Опера на върховете“ /Белоградчик/.

Гледайте „Летящият холандец“ на 1 октомври, събота, от 17:00 ч. по БНТ 1.

Continue Reading
Advertisement