Connect with us

Култура

„Добре дошли в България“ с две представления през март

Avatar

Публикувано

на

„Добре дошли в България“ е последният проект на провокативната театрална трупа „36 маймуни„. Въоръжени със стръкове ароматна чубрица, ведра усмивка и повишено внимание, те се впускат в дебрите на българската идентичност днес. И изучават едновременно лицето и гърба й, границите между патриотизма и национализма, пределите на здравословната толерантност и съчувствие.

В телевизионно обръщение президентът на републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на 1302 бежанци, които да се заселят в държавата, за да се усвоят жизненоважни субсидии от европейските фондове. Мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти, всички започват активна пропаганда към бежанците, подминаващи България. Междувременно български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, а последната останала в страната еколожка от БАН изследва популацията на агресивни привнесени калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки родни видове. Националисти пък решават да превземат крепостта в Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София.

Така екипът на „Добре дошли в България“ забърква добре познатите новинарски заглавия, неизбежните страхове и присъщите на всеки блянове в апетитен, дъхав тюрлю гювеч. А прекрасните актьори Здрава Каменова, Ева Данаилова/Екатерина Георгиева, Ива Тодорова, Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев и Владимир Димитров го „сервират“ на публиката с щедри щипки родолюбие и предупредително намигване. Все така актуално на фона на общата ситуация с бежанците в Европа, а и на пресни примери като този в Белене.

Добре дошли в България

пърформанс-четене

Advertisement

автори: Здрава Каменова и Гергана Димитрова

съавтори: Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева.

участват: Здрава Каменова, Владимир Димитров, Ева Данаилова/Екатерина Георгиева, Ива Тодорова, Петър Мелтев/Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев,

сценограф: Елена Шопова

видео: Петко Танчев

Advertisement

музика: Павел Терзийски

режисьор: Гергана Димитрова

асистент: Екатерина Чокова

фотограф: Здравко Йончев

времетраене: 75 минути 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement