Connect with us

Събития

Доброволци, дегизирани като Дядо Коледа ще чистят черноморските плажове

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

През декември 2022 съорганизаторите от WIND2WIN и Lessplastic Bulgaria канят всички доброволци с отношение към морето и околната среда на 26.12 на плаж Аркутино и на 28.12 – на територията на Камчийски пясъци. “Чистата Коледа” през 2022 ще премине под мотото ”Морето не е за една ваканция”.

Една от любимите коледни кампании в България с фокус опазване на околната среда “Чистата Коледа” отново ще обедини усилията на десетки малки и големи доброволци от цялата страна, които този път са планирали на почистят цели два черноморски плажа, като по този начин ще помогнат на природата и ще фокусират общественото внимание върху проблемите със замърсяването на Черно Море и през есенно-зимния празничен сезон.

Превърнала се в традиция, инициативата “Чистата Коледа”, която се организира от WIND2WIN (с представител Илияна Стоилова ) и Lessplastic Bulgaria (със създател Никола Бобчев), за първи път ще има своите две събитийни дати – традиционния 26 декември, на който доброволците ще почистят територията на обичания плаж Аркутино край Приморско, както и 28 декември, когато ще се насочат към не по-малко красивия плаж Камчийски пясъци край Варна.

Advertisement

Тази година “Чистата Коледа” ще премине под мотото ”Морето не е за една ваканция”, като идеята е да се насочи общественото внимание към тази толкова ценна природна даденост, която имаме и извън традиционния летен сезон, тъй като грижите за него трябва да се полагат целогодишно.

“Идеята на “Чистата Коледа” е да мотивира повече хора в България, а и извън пределите на страната, да дадат своя коледен подарък на природата – чрез почистване на избрани плажове, което ще могат да направят освен в традиционния 26 декември, така и на допълнителната дата 28.12, край Варна”, споделя идеята Илияна Стоилова и добавя – Проблемът със замърсяването на морето е актуална тема не само през лятото. През зимните месеци, макар и пусти откъм туристи, плажове ни са покрити с боклук. Също така, вярвам че е важно е да показваме на най-малките, че това са места и за спорт, отдих, социален живот и трябва да ги пазим чисти. Чистотата на морето е свързана пряко с нашето здраве и това на нашите близки.”

Както всяка година от провеждането си, инициативата “Чистата Коледа” освен че ще помогне на природата чрез почистване, ще донесе и много усмивки и добро настроение на участниците – всички които проявят желание да се включат в двете почиствания – ще присъстват на мястото на събитието облечени в специален коледен дрескод, а след приключване на официалната част е предвидено и време за тържествено отчитане на резултатите и награди. Освен това, събитието се превърна и в едно от любимите на детската аудитория – най-малките са едни от най-нетърпеливите да дойдат на заветните дати, дегизирани като Дядо Коледа, Рудолф или джудженца и да се впуснат в морски приключения. “Чистата Коледа” е ценна за децата, тъй като освен че е много забавна за тях, има силен образователен елемент, научават много за морето, растителността и обитателите му, както и да пазят природата.

Освен че е полезно за природата и забавно, събитието “Чистата Коледа” има и много важна комуникационна мисия. Според мониторинга за морски отпадъци на Института по биоразнообразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН през зимата по българските плажове се срещат голям брой отпадъци. Силното вълнение, вятърът, морските течения и локацията на плажа са водещи фактори при замърсяването. Според ИБЕИ-БАН, през последните седмици на година на плаж Аркутино може да открием 289 отпадъка за 100м от плажа, на плаж Алепу – 188 отпадъка / 100м, а на плаж Златна рибка – 110 отпадъка за 100м от плажната ивица.

Advertisement

“Морето и отпадъците си стоят целогодишно. Премахването на отпадъците от околната среда е превантивна мярка, която предотвратява разпадането на пластмасата на труднозабележими малки парченца. Мероприятия като „Чистата Коледа“ имат не само санитарен, но и силен социален акцент. Разпространяването на информация и ангажираността с проблема са първи крачки от решаването му”, споделя Никола Бобчев от Lessplastic Bulgaria.

Следете официалното Фейсбук събитие за всички подробности: https://bit.ly/3FXj9hj

Continue Reading
Advertisement