Connect with us

Култура

„Докато музиката свиреше“ – красива мелодия за най-мрачните дни от историята

Avatar

Публикувано

на

Dokato muzikata svireshe snimka

Натаниъл Ланде представя една различна гледна точка към Втората световна война

„Докато музиката свиреше“ от Натаниъл Ланде предлага на читателите нестандартна перспектива към една от най-големите трагедии в човешката история. Американският автор с богат опит в документалистиката създава жив и плътен исторически роман, в който преплита фикция с реално съществували личности, за да въвлече читателя в напрегнатата атмосфера на Втората световна война. Красивото издание е решение на издателство „Кръг“ в превода на Майре Буюклиева и корица, дело на художничката Таня Минчева.

В разгара на Втората световна война нацистите превръщат малкото чешко градче Терезин в концентрационен лагер. Замисълът на Хитлер е да го представи пред света като курортен рай – подаръкът на фюрера към евреите. „Е, има подаръци, които човек не желае да получава“, както пише Ланде. Там са настанени хиляди творци, интелектуалци и изтъкнати личности и кипи относително богат културен живот. Но в методите на нацистката пропаганда нищо не е такова, каквото изглежда.

Младият пианист и акордьор Макс Мюлер е син на велик диригент, станал немски генерал. Той отказва да изостави еврейските си приятели пред неясната им съдба. Макс се премества в Терезин и благодарение на специалните си привилегии сред нацистите се опитва да облекчи живота на любимите си хора в лагера. Увлечени по журналистиката от малки, той и приятелят му Давид започват да списват вестник с материали за културните дейности наоколо в опит да открият смразяващата истина за това, което се случва с изчезващите сред тях хора. С всяка стъпка към нея, двамата се сблъскват с ужасите на геноцида, извършвани систематично от нацистите.

Утеха героите откриват в музиката. Насред отчаянието на трагичните обстоятелства единственото, което им е останало, е надеждата и те я намират в поставянето на детската опера „Брундибар“ – част от действителната история на Терезин. Сред реалните образи, които Ланде вплита в романа, са психологът Виктор Франкъл, композиторът Ханс Краса, режисьорът Курт Герон и много други интелектуалци, затворени в лагера – мнозина, от които не доживяват края на войната.

Advertisement

Опитен документалист, Ланде прекарва дълго време в проучване на действителните събития, преди да се отдаде на писането. Терезин действително е необичаен концентрационен лагер заради богатия си културен живот. Но дори и изящната мелодия на тези необикновени обитатели е под диригентството на общата еврейска съдба. В „Докато музиката свиреше“ звучи тъжната песен на човешкия дух и смелост дори и в невъобразими времена. Песен, която не бива да бъде забравяна.

Continue Reading
Advertisement