Connect with us

Lifestyle

Доматът Кумато – новата достъпна гурме звезда в чинията

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Няколко български земеделци, от различни слънчеви кътчета на България, се готвят за бране на реколтата от Кумато в края на месец април и началото на май. Сочните домати със специфичен цвят са вече доста популярни и харесвани в Западна Европа. Българският потребител, от своя страна, постоянно се информира за новото и е отворен за непознати вкусове. Затова и предприемчиви производители у нас решават да отглеждат тези специални домати, на родна земя и да предложат на клиентите достъпно гурме изживяване.

На пръв поглед, основната разлика между доматите Кумато и традиционните домати, които познаваме, е необичайният им цвят. Той се променя в процеса на зреене от тъмно кафяв до златисто-зелен. Растенията от този вид естествено раждат плодове, по-тъмни на цвят и по-сладки. Това се дължи на съдържанието на фруктоза, което е по-високо спрямо традиционните червени домати. Ароматът и вкусът на доматите Кумато са автентични и запомнящи се. Освен това, Кумато е по-наситено сладък от познатите сортове и се отличава с фина, леко кисела нотка. Той е едновременно твърд и сочен.

Сортът Кумато е нов за България, но изключително успешен в Испания (от където и произхожда), Франция, Белгия, Нидерландия, Швейцария, Гърция, Турция и Канада. Корените на сорта водят до 70-те години на XX век, когато испанецът Луис Ортега и неговият баща посетили земеделските площи, обработвани от тяхната фамилия в село Агра, на испанското крайбрежие в близост до Алмерия. Тогава, той забелязал промяна в доматите, които растели по периферията и до които достигала по-малко вода. Те били с различен цвят и с доста по-наситен аромат. Това много му допаднало и младият фермер решил да се опита целенасочено да отгледа домати с този специфичен вкус и цвят. Така за първи път на средиземноморския бряг се появил сортът Кумато.

Качествата на доматите зависят от множество фактори, но в почти всички случаи Кумато е по-сладък от традиционните разновидности. На какво се дължи това? Преди всичко на особеностите на сорта и на условията, при които се отглежда. Освен това, всички домати Кумато се отглеждат и зреят при оптимални условия и контролът на качеството е много прецизен относно това каква продукция стига до пазара. Затова и консуматорите винаги получават гарантирано ароматни и сладки домати.

Advertisement

Отличителният цвят и вкус на Кумато са в резултат на целенасочените усилия на земеделците чрез традиционни методи да култивират сорт, който да носи точно тези характеристики и вкусови качества. Произходът на сорта е свързан с диворастящите домати по крайбрежието на Южна Испания, които са се адаптирали да оцеляват в условия на суша и завишена соленост на почвата и въздуха. Нови разновидности на сорта могат да се получават чрез класически техники на кръстосано опрашване. До момента обаче не са развити много такива основно поради причини, свързани с високите разходи и техническите ограничения.

Доматите Кумато са чудесен израз на способността на природата да изненадва и да твори. Те дават възможност да се внесе нови вкусове и гурме усещане в салати и ястия. Важно условие, за да се запази насладата от автентичния аромат на Кумато, е да се спазят някои изисквания, свързани със съхранението му. Всички домати Кумато са достигнали зрялост на самото растение, а не при транспортирането от мястото на отглеждане до търговската мрежа. Задължително се берат, когато са вече готови за консумация. Ако не е разрязан, доматът Кумато може да се съхранява и да бъде годен до 2 седмици на стайна температура. Желателно е да не се държи в хладилник, тъй като така ще загуби част от аромата си. За максимална кулинарна наслада, тези домати трябва да се нарежат непосредствено преди консумация.

По отношение на хранителната стойност, доматите Кумато също се отличават от традиционните сортове. Те са изключително полезна и здравословна храна. Редовното им присъствие в менюто е препоръчително заради богатото съдържание на ценни хранителни вещества като калий, магнезий и витамините А и С. Освен това, те съдържат малко калории (31 ккал на 150 г) и не съдържат холестерол или наситени мазнини.

Continue Reading
Advertisement