Connect with us

Кино

„Домът на дракона“: Изящна приказка от жестокият свят на „Огън и кръв“

Avatar

Публикувано

на

Домът на дракона официален плакат

В навечерието на европейската премиера на оригиналната драма на HBO „Домът на дракона“ смело можем да заявим, че има сериали, които са създадени, за да докоснат сърцата на гледащите ги и да ги променят завинаги. „Игра на тронове“ е несъмнено един от тях. Краят на епичната сага за трона на Вестерос през 2019г. остави осезаема празнота, която едва сега – 3 години по-късно, – ще можем да запълним.

Базиран на романа “Огън и кръв“ на Джордж Р. Р. Мартин, сериалът проследява съдбата на дом Таргериан близо 200 години преди възхода и падението на Денерис. Пади Консидайн, Мат Смит, Оливия Кук и Ема Д’Арси са във водещите роли и с лекота израждат един прекрасен, съвършен в своята жестокост свят от предателства и амбиция, в който само най-адаптивните могат да оцелят, а доброто не винаги оцелява.

На границата на фантазното и суровото, „Домът на дракона“ приковава със своята лекота на изложението.  Още от първия кадър се оказваме въвлечени във водовъртеж от междуособните игри за власт и възход и се улавяме, че сме забравили да си поемем дъх, полетели на гърба на дракона или вкопчени в битка на живот и смърт. На много нива в повествованието откриваме препратки към иконичния „Игра на тронове“: от добре познатите мотиви на музикалната тема, през впечатляващите с детайлите си костюми до огъващите пространството панорами, символиката нажежава атмосферата. Не можем да отречем, че потръпваме при всяка сцена на младата Ренира, защото в нея неизменно виждаме Денерис.

DANAERYS RHAENYRA mc 220811 01 copy 73635f

Във въздухът заедно с драконите се завихрят и думите,че когато се роди Таргариен, боговете хвърлят монета във въздуха… Каква ще бъде развръзката на „Домът на дракона“ предстои да разберем всеки понеделник още от сутринта в HBO Max и от 21:00 часа по телевизионния канал HBO.

Защото победата може да попадне в ръцете на онези, притежаващи най-хладната стомана… и най-студените сърца. А щом драконите се сблъскат, трепери цялата земя.

Advertisement

Междувременно, по повод премиерата на „Домът на дракона“, HBO Max стартира и за България официалното безплатно приложение за добавена реалност House of the Dragon: DracARys, с което всеки може да „излюпи“ и отглежда свой собствен дракон. Приложението се ползва на английски. С него феновете по целия свят ще могат да „излюпват“ и отглеждат свои собствени виртуални дракони у дома. Потребителите също ще научат валирийски думи от „Домът на дракона“, за да възпитават своя дракон с гласови команди. Предвидено е отгледаните до зряла възраст дракони да минават на второ ниво в приложението-игра и вече да са видими и за други потребители, които ще могат да взаимодействат с тях.