Connect with us

Общество

„Дом за овце и сънища“ и „Танго в космоса“ в репертоара на Сити марк арт център

Avatar

Публикувано

на

vasil karkelanov Tango In The Space 58

снимка: ПР

За първи път всички актуални спектакли на Организацията за алтернативно съвременно изкуство и култура „36 маймуни“ се събират на една сцена!

Обичайно играни в разнородни нетеатрални и театрални пространства, независими сцени или гостуващи в различни градове България и чужбина, представленията на „36 маймуни“ никога досега не са били играни на едно-единствено място. Зад голяма част от многократно награждаваните и превеждани на множество езици продукции на организацията, всъщност стоят имената на Гергана Димитрова (режисьор и драматург) и Здрава Каменова (актриса и драматург). 

Две от представленията им вече са в репертоара на Сити марк арт център„Дом за овце и сънища“ (16 март | 19:30 ч.) и „Танго в космоса“ (20 март | 19:30 ч.), а в началото на април предстои премиерата на „Машините са кучки“.

Дом за овце и сънища“ на Гергана Димитрова и Здрава Каменова е документално-художествен разказ, който ни превежда през моменти от историята, близкото минало, настоящето и дори за малко се ослушва в бъдещето. Сънувани от Ванга, няколко истории за бягство се преплитат с действителните разкази на бежанци, принудени да напуснат родната земя между Балканските войни и Първата световна война, с фрагмент от съдбата на емигрант в Германия и с трагикомична действителна новина за кравата Пенка, която заслужи дори песен от Пол Макартни. Музиката и визуалната среда са активна част от живото представление и музикантът Павел Терзийски и сценографът Никола Налбантов буквално партнират на Здрава Каменова на сцената. През 2019 г. за „Дом за овце и сънища“ тя е номинирана за престижната театрална награда „Икар“ в категория „Водеща женска роля“, а Павел Терзийски печели „Икар“ през същата година за авторската си музика. През 2020 г. представлението става носител на наградата BRÜCKE Berlin за драматургия и превод.

Advertisement

И ако „Дом за овце и сънища“ е спектакъл, свързан предимно с миналото, то на 20 март от 19:30 ч. в Сити марк арт център Танго в космоса“ ще ни спусне директно в 2027 г., за да предприемем едно забавно пътешествие от Балканите до Аржентина и чак до Луната. Комедията, всъщност е и петият проект на Здрава Каменова и Гергана Димитрова. В него обаче се включва и известният български контрабасист Веселин Веселинов-Еко, за когото това е първият опит в писането на театралната музика. Освен Здрава Каменова, в спектакъла участват още радиоводещата Богдана Трифонова и младият актьор Антоан Петров.

Билети мога да бъдат намерени на касата на Сити марк арт център или онлайн на www.cmart.info

„Дом за овце и сънища“, „Танго в космоса“ и „Машините са кучки“ се реализират с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд култура.