Connect with us

Музика

Дует Мания с хип-хоп песен Формàта срещу системата

Avatar

Публикувано

на

Duet Mania FormaTa 1

снимка: PR

Както във всички сфери на бизнеса в България, така и в музикалния бранш у нас, нещата не са розови. Това е и темата на последния видео сингъл „Формàта“ на двете иначе миролюбиви сестри от дует Мания – Дани и Юлето. Достигнали границата на търпението, те решават, че е време да „кажат истината в очите“ и да извадят някои кирливи ризи. Твърдят, че имат още стихове, за втора песен – толкова много заметени несправедливости са останали неизказани според тях – за певците от старата генерация, които са дълбоко забравени, за музикалните компании, които определят правилата и редят формàта и още, и още.

Но причината за създаването на „Формàта“ – тази неприсъщата за тях песен е, че в последните години доста хора са ги предизвикали. И Дани решава да опише всичко. Текстът на песента е насочен към точно определени хора. Хора от медиите, радиата, телевизиите. Текстът засяга и други странни неща, които момичетата не одобряват. Като това, че представителят за България в песенния конкурс Евровизия трябва да бъде определен от една единствена медия или това, че жури в конкурси за млади певци в музикални формати стават изпълнители, които нямат почти никакъв музикален опит на сцената.

Песента също има своята странна история и създаването й не върви по първоначалния план. Музиката на „Формàта“ е трябвало да бъде написана от човек от рап гилдията. Но той се оказва изпечен мошеник и дует Мания прекратяват всякакви взаимоотношения с него. Дани и Юлето биват излъгани както с парите, така и с бийта, който се е опитвал да им продаде – разбират, че вече е използван в друга песен, американска продукция, на известни рапъри. След като осъзнават, че са попаднали в мошеническа схема, мъжът на Дани – пианистът Ивелин Атанасов, създава нов бийт, композира останалата част от песента и прави аранжимента. Във „Формàта“ е включено и едно красиво саксофонно соло на Дани в джаз-фюжън стил.

Сценарият на клипа също е дело на Дани, която участва активно в сценариите и монтажа на последните им 4-ри клипа. Режисьор е Добромир Николов, а видеото е с гангстерски сюжет – Дани и Юлето са в ролите на добрите и на лошите момичета.

Advertisement

След „Формàта“, дует Мания се връщат към присъщия за тях поп стил, уверени, че това ще е последната им хип-хоп песен.

Continue Reading
Advertisement