Connect with us

Музика

Дует Weil покориха Лас Вегас

Avatar

Публикувано

на

Родните музиканти Мая и Пламен (Папи) Ковачеви, известни повече като струнен дует Weil, се завърнаха от Щатите с престижно отличие в категорията “Най-добри инструменталисти”. Преди броени дни в Лас Вегас те пребориха конкуренция от цял свят и бяха обявени като едни от фаворитите на наградите Most Famous Awards Show 2016. Бронзовата статуетка, която получиха е еквивалент на наградите Грами в областта на модерната класическа музика.

Отличието им бе връчено в хотел Ballys, където се провеждат големите шоу програми във Вегас. Водещи на церемонията бяха Мат Галант от MTV и Естер Голдбърг, американски актьор и шоумен. Събитието протече като концерт, който откриха именно Мая и Пламен Ковачеви. Музикалното семейство от Пловдив представи авторски парчета, както и техни версии на класика и рок.

На полуфиналите дует Weil елиминираха американски музиканти, които в последната вечер на гласуване излезли да свирят на улицата, за да призоват публиката да даде гласа си за тях. Въпреки това на финала Мая и Пламен се изправиха срещу цигуларка от Украйна, но надделяха и над нейното изкуство.

Родните творци грабнаха журито и публиката с авторска музика, въпреки че това не е задължително условие за участие в конкурса Most Famous Awards Show. Сред важните критерии са и сценичното поведение, както и умението да представяш нещо ново на публиката. Нашенците впечатлили публиката и журито с авторските проекти “Инвазия” и “On The Top”, които са част от албума им “Инвазия”.

Наградата от Most Famous Awards Show 2016 включва и запис за световна музикална компания. “Вратите, които могат да се отворят, са много, но е важно в коя човек си струва да влезе“, категорични са музикантите, които след събитието имали възможност да се запознаят с продуценти от цял свят. “Това е глобално мероприятие, в което участваха артисти от цял свят – Франция, Русия, Украйна, Германия, Австралия, Еквадор и от къде ли още не. За всеки изпълнител, който има авторска музика е особена привилегия тя да е оценена по-високо от това да представиш популярните и очаквани мелодии”, разказват още за събитието семейство Ковачеви.

Advertisement

Пламен и Мая са заедно на сцената и в живота от 7 години. “Началото беше  като на шега.Ние и двамата свирихме в други формации. Не е тайна, че в България, когато човек се раздели с нещо и някой дори и в служебен план и особено когато продължи да търси своето място в същата област среща подсечки и скептицизъм. Ние ги подминахме. Някак, знаехме, че има път в посоката, която рискувахме да поемем. Защото другото е да не поемаш никакви рискове, да заложиш на сигурното и никога да не опиташ вкусът на това,което сам можеш да създадеш”, редят мъдрости за живота си родните творци.

Кои са Мая и Пламен от дует Weil

Мая има класическо музикално образование. Пламен (Папи) също. Двамата са завършили НУМТИ „Д. Петков“ в град Пловдив. След това Мая продължава образованието си в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а Пламен завършва Московския държавен институт за изкуства и култура. През 2009 г. те сформират дует Weil, чието име е съкращение от думите Wonderment, Emotion, Inspiration, Love. В творчеството си Мая и Папи непрестанно експериментират с ефектите от съчетанието на цигулката и китарата, двата класически инструмента, които те първи са обикнали. Любимият им стил е неокласически и мелодичен рок. Двамата са семейство и имат три деца.

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement