Connect with us

Култура

„Дяволски бързи“ – блестящ разказ за най-бруталното автомобилно състезание

Avatar

Публикувано

на

Dyavolski byrzi snimka

Емблематичната битка между Форд и Ферари на „Льо Ман“ оживява на български 

Високи скорости, издръжливост и мощен рев на двигатели. Състезанието „24 часа на Льо Ман“ е институция, в която вече десетилетия наред мерят сили най-умелите пилоти с най-бързите коли. В началото на 60-те години безспорни лидери са непобедимите автомобили на „Ферари“. Дали може някой да се изправи срещу тях?

„Дяволски бързи. Форд срещу Ферари в битката за скорост и слава на „Льо Ман“ от Ей Джей Бейм описва напрегнатото съревнование между Хенри Форд II и Енцо Ферари за господство на автомобилната сцена в средата на 60-те години на миналия век. Бруталната и едновременно с това вълнуваща история излиза на български на 31 март с логото на издателство „Кръг“ и в превода на Илияна Бенова – Бени. Динамичната корица е дело на Наталия Чайкина.

Книгата пренася читателя в свят на бързи коли и страховити рискове. Собствениците на автомобилни компании залагат имената и авторитета си, а пилотите – самия си живот. В основата на романа е подготовката на „Форд Мотър Къмпани“ и „Ферари“ за състезанията на Льо Ман през 60-те години. Ей Джей Бейм не се ограничава върху описание единствено на 24-часовите надпревари, а прави много повече – рисува вълнуващата картина на автомобилния спорт, навлизайки в дълбочината на историята му. От фактите авторът изгражда завладяващ разказ, който кара дори незапознатите с автомобилния спорт да тръпнат в очакване на развръзката. 

В началото на 60-те години „Форд Мотър Къмпани“ изостават от доскорошната си лидерска позиция на американския автомобилен пазар. Хенри Форд II наследява именития си дядо и знае, че трябва да направи нещо, за да възвърне славата на семейната империя.

Advertisement

По същото време от другата страна на Океана Енцо Ферари вече се е превърнал в жива легенда със своите стилни автомобили, създадени да печелят състезания. Той обаче е изправен пред предизвикателство – макар автомобилният спорт по това време да е наистина опасно занимание, колите на „Ферари“ прекалено често отвеждат пилотите си към смъртта им и собственикът на компанията е наричан „убиец“.

И за двамата индустриалци състезанието „24-часа на Льо Ман“ е битка за имидж – Ферари да опази доминацията си, а Форд да го измести. Залогът е голям, а задачите пред тях – изключително трудни. Заедно с младия визионер Лий Якока и бившия шампион на „Льо Ман“ – Карол Шелби, Хенри Форд II успява да претвори компанията си и да създаде кола, която има потенциала да победи „Ферари“ – властелина на европейските писти, и да направи нещо, което американски автомобил не е постигал до този момент: да покори „Льо Ман“.

„Дяволски бързи“ от Ей Джей Бейм не само блестящо документира съревнованието между две от най-знаковите имена в автомобилния спорт, но и представя вълнуващия свят на състезанията, които ускоряват пулса на зрителите и днес.

Continue Reading
Advertisement