Connect with us

Култура

Египтолог публикува първия си роман – „Долината на щастливците“

Avatar

Публикувано

на

Долината на щастливците банер

„Долината на щастливците“ от Милен Миланов е шеметно приключение от Царска България до Александрия през 1922 г.

Египетските пирамиди крият много по-големи тайни, отколкото си представяме. И понякога само добрата литература може да ги разкрие…

„Долината на щастливците“ е дебютният роман на младия талант Милен Миланов, спечели сърцата на читателите със сборника с разкази „Спирала на мълчанието“. В него завършилият египтология автор изпраща читателя на пътешествие право в сърцето на Египет  от началото на XX. век, за да го направи част от невероятно приключение, в което… почти всичко е измислица.

Лятото на 1922 г.,
село Планиница, Царство България

Хора като Христо Лепоев са изтеглили късата клечка в живота. Прекарал осем дълги години в армията, бранейки отечеството, той би дал всичко на света, за да може да остане в родното си село и да се радва на мирни дни.

Advertisement

Един неочакван сблъсък с „китайците“ – жители на близкото село – му изиграва лоша шега и привлича вниманието на стария му главнокомандващ в Пети кавалерийски полк, който го призовава обратно в служба на родината.

Христо получава специална мисия от самия министър-председател и министър на войната по това време – Александър Стамболийски. Задачата му е да ликвидира самоук химик бомбаджия, взел твърде присърце решаването на Македонския въпрос. А това поръчение ще го изпрати право в сърцето на Египет, където го очакват много по-големи опасности от сблъсъка с един обикновен терорист.

По времето, когато Христо  пътува до Александрия, друг ветеран – доктор Питър Грийн от Христовия колеж, пристига в Нилската долина. Той е тръгнал по следите на ръкопис с изгубените философски съчинения, за които е чул от немски войник на фронта по време на Коледното примирие от 1914. И е готов на всичко, за да го открие.

Един опит за грабеж обаче е на път напълно да го отдалечи от мечтата му, ако не е намесата на Лепоев.

Преследвайки целите си, двамата мъже се оказват на непланирано пътешествие на кораб към Луксор, а  съдбата ги сблъсква и с очарователната лейди Катарина Ашли.

Advertisement

А след срещата с нея се оказва, че приключението започва едва сега…

Милен Миланов създава екзотичен свят на приключения и перипетии, в който се оказват замесени фалшификатори, повлияна от теософията и Телема секта, шамански ритуали и един човек, който просто иска да бъде оставен на мира и да се прибере у дома.

Завладяващ и напрегнат,  базиран на реални исторически събития и семейни легенди, „Долината на щастливците“ е шеметно приключение през времето и пространството в духа на Артуро-Перез Реверте, на което би завидял самият Индиана Джоунс.

Заповядайте на 5 април 2022 от 19:00 ч. на премиерата на книгата в DaDa Bar (ул. „Георги Бенковски“ 5, София), където ще потънем сред пясъците на романа! Входът е свободен, а повече новини за събитието може да откриете тук: https://fb.me/e/c6dgPTfaL

Милен Миланов е автор на сборниците с разкази „Бибоп от Хенри“ („Арс Благоевград“, 2010) и „Спирала на мълчанието“ („Изток-Запад“, 2015). Завършил е египтология в НБУ. Негови нехудожествени текстове са излизали в „National Geographic България“ и в-к „Сега“.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement