Connect with us

Tехнологии

Единственият музей на бирата у нас „Светът на Загорка“ отвори врати отново след близо 1-годишно обновяване на експозицията

Avatar

Публикувано

на

Шест години след своето откриване „Светът на Загорка“, единственият музей на бирата в България, отвори своите врати, за да посрещне любителите на пивото с обновена експозиция и още по-интересен бирен тур. На 10 и 11 октомври (събота и неделя) Музеят ще посреща своите гости със свободен вход, а работното му време ще бъде от 12.00 до 18.00 ч., като последната обиколка на пивоварната ще стартира в 16.30 ч. Посещенията стават само с предварителни записвания, а кратка информация има на официалния сайт на Музея zagorkatours.bg или фейсбук страницата тук. Посетителите в тези дни ще имат възможността освен да преживеят бирения тур, но и да се снимат на специална фото-стена, която е запечатала духа на по-миналия век и годините на създаването на пивоварната от д-р Константин Кожухаров.

Обновената експозиция на „Светът на Загорка“ включва за първи път помещенията на старото пивопроизводство, където са представени и четирите етапа на развитие на пивоварна „Загорка“ – Пивоварна „Бъдещност“ (1902-1911 г.), Пивоварна „Тракия“ (1917-1927 г.), Възстановяване на пивоварното производство и развитието му във фабрика „Загорка“ (1947-1993 г.) и присъединяването на пивоварна „Загорка“ към семейството на Heineken (1994 g. – до днес).

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]Svetut_na_Zagorka_09.10.15_3[/media-credit]

Също за първи път посетителите на “Светът на Загорка“ ще могат да видят отблизо и старото варилно, което също е реновирано. Вълнуващ финал е подготвен и в последния етап на бирения тур, където гостите разглеждат големите зали пакетиране, а за първи път ще имат достъп и до пакетиране на стъкло.

„Светът на Загорка“ включва и специално посещение на Дегустационната, където любителите на бира могат да опитат жива бира „Загорка“.

На официална пресконференция и в присъствието на десетки журналисти и гости, временно изпълняващият длъжността кмет на Стара Загора – Йордан Николов и изпълнителният директор на Загорка АД Николай Младенов разказаха за историята както на Музея, така и на традицията в пивоварството, с която регионът е известен. „Не случайно наричаме Стара Загора Столица на бирата в България. Това е свидетелство както за дългите години на опит и развитие на пивоварното дело, така и на успешното партньорство между местната власт и бизнеса. Радостни сме, че благодарение на Загорка АД града ни е домакин на единствената подобна експозиция в страната.“, каза Йордан Николов.

Advertisement
Nikolay_Mladenov_Zagorka_AD_CEO

[/media-credit] Изпълнителният директор на Загорка АД Николай Младенов

„За нас е истинско щастие и огромно вълнение, че по време на реновацията на „Светът на Загорка“ открихме капсула на времето, оставена в сградата на пивоварната преди 32 години, когато през 1983 г. градът и компанията са чествали 25-годишнина от възстановяването на пивоварното производство в Стара Загора и развитието му като пивоварен завод „Загорка“. С радост открихме, че заветът на нашите предшественици е изпълнен. Уверихме се, че в нашето ДНК като компания и днес са стремежът към качество, волята да бъдем лидер и винаги една крачка напред, майсторството в пивоварството и грижата за хората.“, сподели изпълнителният директор на Загорка АД Николай Младенов.

 

Continue Reading
Advertisement