Connect with us

Култура

Една невероятна история шест години по-късно

Avatar

Публикувано

на

shestgodini3-665x1024[1]Xарлан Коубън е сред най-предпочитаните автори на съвременния трилър, а “Шест години” е поредният негов роман, преведен за българския пазар. Многобройните успехи на писателя отвъд океана, му носят всевъзможни награди в неговия жанр и го правят уважавано име в цял свят, а суперлативи за него можете да чуете дори от самия Дан Браун (“Шифърът на Леонардо”). Коубън влиза и в списъка на 50-те най-велики криминални писатели на всички времена.
И след всичко това, “Шест години” напълно оправдава очакванията. Това не е стандартната криминална книга, която да прочетете “от скука”, романът съдържа разнообразието и вкуса на едно качествено произведение, което си заслужава.
Историята ни разказва за университетския професор Джейк Фишър и неговата всепоглъщаща нещастна любов. Да, този път ще погледнем любовните проблеми от мъжка гледна точка (такъв шанс не ни се отдава често, така че благодарим на Коубън). И така… Джейк и любовта на живота му – Натали, се срещат за последен път, в деня, в който тя се омъжва за друг. Шест години по-късно, обаче професорът случайно попада на некролога на Тод Сандерсън– мъжът оженил се за любимата му. Това връща в живота на Джейк мисълта за Натали и той решава да отиде на погребението, дори за да я види само от далеч. Животът му се преобръща, когато разбира, че вдовицата е жена, която никога не е виждал. Постепенно става ясно, че Тод е бил убит, а Натали сякаш никога не е съществувала. Така, в обикновеното ежедневие на преподавателя, изведнъж се преплитат случки, които здравият му разум не би могъл да обясни и търсенето на истинската история започва.
За героя на Коубън, не е трудно да стане любимец на всеки зачел се в романа, Джейк е, както всеки средностатистически човек, изпаднал в подобна заплетена и странна ситуация. Той е безкрайно откровен към читателя, прям и много истински, неговият персонаж е сякаш някой, с когото се разминаваме на улицата всеки ден, но просто не забелязваме. Това е просто един обикновен човек с много необикновена история, която е все по-емоционална и заплетена с всяка изминала страница.
Пълният контраст между външният вид на Джейк и неговата вътрешна същност ни дава възможността да видим какво се крие зад мачовското поведение и мускулите – какви са неговите истински чувства, какво се случва в мислите на един професор и още много.
Явно “Шест години” прави впечатление на всички, тъй като американската филмова компания Paramount Pictures® вече е купила правата върху романа и текстът е в процес на адаптация за големия екран. Въпреки че проектът все още не е сигурен, според слуховете има огромна вероятност Джейк Фишър да бъде изигрен не от кой да е, а от самият Хю Джакман (X-Men, Prisoners, Les Misérables и др.). Докато чакате окончателното развитие на филмовата версия, романът няма да ви остави, докато не прочетете и последните шокиращи страници.
В крайна сметка, това което със сигурност може да ви донесе “Шест години” е да изпитате емоциите на героя заедно с него, вероятно и вие, като Джейк ще се чудите, дали не полудявате, кое е истина, и кое илюзия и несъмнено ще възкликнете “Стига де, не е възможно!” поне веднъж.
Тези усещания ни докосват, благодарение на безкрайно талантливия Xарлан Коубън, за когото е сигурно, че ще си спечели още повече фенове и разбира се ще затвърди убежденията на тези,които вече са чели негови работи, че заслужава всички суперлативи по свой адрес. “Шест години” се появява на българския пазар чрез издателство Colibri® , които предоставят възможността да се насладим на този роман. Книгата можете да откриете както в печатен (16лв.), така и в дигитален ePub (9лв.) формат.

Автор: Мирела Петрова

Continue Reading
Advertisement