Connect with us

Tехнологии

Екипът на анимационния проект „Златната ябълка“ разказва как се създават декорите на пилотния епизод

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Екипът на „Златната ябълка” продължава да работи по проекта, който завладя сърцата на хиляди хора по цял свят. В последните 3 месеца създателите на първото българско анимационно фентъзи са изработили 140 оригинални декора с помощта на ThinkPad X1 Tablet. Устройството беше предоставено на Студио Змей от Lenovo България.

Младите аниматори вдигат завесите и разказват как протича работният процес със специално изработено видео, публикувано в YouТube и Facebook каналите им.  Целта им е да привлекат вниманието и на зрителите, и на потенциални инвеститори за реализацията на целия сериал.

„Златната ябълка“ е проект за сериал, вдъхновен от българските митове, легенди и фолклор. Действието се развива в митологичен свят, който е изцяло базиран на българското народно творчество, а историите носят духа и поуките от любимите ни легенди и народни приказки. Копродуцент на първия епизод е Българската национална телевизия, а консултант е доц. д-р Вихра Баева от Института по етнология и фолклористика в етнографски музей към БАН.

В 12-минутния пилотен епизод има 270 сцени с 9 локации и 140 оригинални декора, за изработката на които е нужно не само въображение, но и голяма доза прецизност.

Advertisement

„Именно затова се обърнахме към Lenovo с конкретната идея да ни предоставят ThinkPad X1 Tablet. Той се превърна в основно дигитално устройство в ежедневната ни работа. Ние работим изцяло дигитално, в онлайн и облачно базирани системи, и трябва да имаме мощен помощник в рисуването, който можем да пренасяме лесно и който да работи навсякъде. Но може би най-важният детайл е писалката с 2048 нива на натиск, която пресъздава усещането за рисуване на лист. Тя работи директно в дигитален формат, което многократно ускорява всяка стъпка от дизайна“, разказва Димитър Петров, създател и арт директор на проекта „Златната ябълка“.

През 2016 г., след успешна кампания за набиране на средства, Студио Змей създаде 5-минутния късометражен анимационен филм „Легенда за първия кукер“, чийто сюжет се развива в същата вселена.

„В този проект ни привлече каузата на българските аниматори, илюстратори и фолклористи да популяризират българските традиции по света и да ги възродят по този съвременен начин и в България. ThinkPad X1 Tablet притежава всички характеристики на марката ThinkPad като мощ, висока производителност и устойчивост, но в същото време отговаря и на необходимите творчески и дигитални изисквания на екипа“, допълва Йовко Атанасов, мениджър на Lenovo за България и Македония.