Connect with us

Култура

„Емас“ представя: „Божествената“ от Кристофър Гортнър

Avatar

Публикувано

на

Bozhestvenata

Романът „Божествената“ ни потапя в света на неповторимата Сара Бернар

Според Марк Твен има пет вида актриси – „лоши актриси, поносими актриси, добри актриси, велики актриси и Сара Бернар“. Със своите огнени коси и магнетично излъчване Бернар озарява театрални сцени по цял свят в продължение на десетилетия. Покорява сърцата и на обикновения зрител, и на царе и президенти. А сега отново оживява между кориците на романа „Божествената“ от Кристофър Гортнър. Книгата излиза на български в новата Колекция „Бунтарки“ на издателство „Емас“, последвала първата „бунтарка“ Мария Монтесори („Учителка на новото време“ от Лаура Балдини). Те живеят в мъжки времена. Те не се примиряват с отреденото им място в кухнята. Те са предопределени за велики дела и – разкъсвани между любовта и предопределението си – се борят за равно място в обществото, в професията и в историята. Те са обявили бунт на правилата и на порядките. Без тях, жените на XIX век, историята днес нямаше да е същата.

„Ако злощастията подхранват таланта, моят е изкован в пещта на детството ми.“ Така започва разказът за неповторимата Сара Бернар – историята на една легенда. А самата Бернар казва, че „легендата побеждава историята“. Осемгодишната Сара попада за пръв път в Париж – отгледано от дойката си сред зелените хълмове на Бретан, възслабичкото момиченце сега ще трябва да съжителства с майка си, куртизанката мадмоазел Жюли, която почти не познава. Но баща ѝ, макар да е отказал да узакони връзката с майка ѝ, е осигурил средствата за образованието на извънбрачната си дъщеря.

И родената в низините на обществото Сара поема по пътя на обучение на момичетата от заможните семейства – пансион в „Отьой“, манастирско девическо училище. След което ѝ е осигурена достойна зестра, за да се омъжи за състоятелен мъж. Но не това е мечтата на непокорната девойка – погледът ѝ е вперен в Консерваторията и висините на актьорската професия… Една млада еврейка се осмелява да постави под съмнение и правилата, и традициите. Ненадарена със съвършена красота, но благословена с артистичен плам и с неоспорим талант, девойката дръзва да играе според собственото си виждане и да наложи своя подход не къде да е, а в бастиона на консерваторите, за да остави своя следа за поколенията. Бунтовната актриса, обожествяваната Сара Бернар.

Continue Reading
Advertisement