Connect with us

Tехнологии

Ефектът на COVID-19 върху света на маркетинга: ключови промени и водещи тенденции

Avatar

Публикувано

на

Коронавирус несъмнено е най-често употребяваната дума през последните месеци. По всяка вероятност тя ще оглави и тазгодишната класацията на анализаторската компанията Global Language Monitor, която ежегодно проучва най-употребяваните термини в интернет, медии и социални мрежи. Колкото и да не ни се иска, темата за вируса ще продължи да бъде актуална и през следващите месеци.

Здравната криза оказа въздействие върху редица бизнеси и повлия на потребителското поведение. Импулсивните покупки намаляха и отстъпиха своето място на рационалното пазаруване и спестяване. Потребителите започнаха да използват много повече дигитални устройства и да консумират по-ангажиращо съдържание. Много фирми стартираха безплатни онлайн уроци, тренировъчни програми и обучителни видеа. Събитията на живо се пренесоха във виртуална среда. Редица големи компании първи се възползваха от възможностите за провеждане на онлайн бизнес семинари и конференции. Постепенно тенденцията завладя и сферата на театъра и изкуството и много творци и културни институции започнаха да провеждат онлайн концерти, представления и постановки. Благодарение на съвременните технологии участниците в добилите вече сериозна популярност виртуални събития могат да общуват свободно помежду си и да обменят ценен опит и идеи, независимо че се намират в границите на онлайн пространството. Част от компаниите съкратиха производството си, други изчезнаха, появиха се нови, запълвайки новосъздадени пазарни ниши. Всички тези промени в икономическата среда и условия наложиха тенденцията самият бизнес да се трансформира и да се ориентира към използване на нови маркетингови модели за предлагане на своите продукти и услуги на пазара.

В днешната блог статия ще поставим акцент върху актуалните тенденции в сферата на маркетинга на база нашия професионален опит и водещи изследвания по темата.

Дигиталният маркетинг в условията на засилена онлайн активност 

В условията на световна пандемия и наложена социална изолация потребителите започнаха да прекарват още повече време в дигиталната среда, което доведе до значително увеличение както на консумацията на съдържание, така и на трафика към различни уеб сайтове. Според най-новите проучвания, онлайн потреблението се е  увеличило със 70 на сто, а броят на съобщения във Facebook, Instagram и Whatsapp е нараснал с повече от 60%.  Голям брой компании стартираха дигитални рекламни кампании с цел обявяване на процентни намаления на продукти и услуги или безплатна доставка до клиенти. Маркетингът „от уста на уста“ вече не е достатъчно условие за  популяризиране на бизнеса и за ръст на продажбите. Компании инвестират повече от всякога в SEO-оптимизация и генериране на актуално и полезно за аудиторията съдържание, оптимизирано по ключови думи. Бизнесът се ориентира към изследване на потребителските интереси в социалните канали и предоставяне на актуална и добре поднесена информация. Много компании анонсираха в социалните мрежи какви мерки спазват по време на работа, за да защитят служителите и клиентите си.  Техническите гиганти Facebook и Google обявиха, че ще позволят на служителите си да работят дистанционно до края на годината и ще подпомогнат финансово онези от тях, които имат малки деца и се налага да ги гледат у дома.

Advertisement

Нарастващата роля на ПР в комуникацията между бизнеса и аудиторията

Доскоро леко пренебрегван маркетингов инструмент, в настоящата ситуация ПР-ът придоби важно значение за бизнеса в комуникиране на неговите послания към различни целеви аудитории и разказване на успешни, в много случаи дори вдъхновяващи истории за трансформацията на компаниите и грижата им за клиентите. В непрекъснато променящите се условия през последните месеци ПР специалистите използваха разнообразни инструменти за комуникиране с потребителите и надеждни и достоверни медии, в които да позиционират брандовете и посланията си. Водещ приоритет за хората стана използването на качествени и проверени източници на информация, което направи медиите търсен и желан комуникационен формат от страна на бизнеса. Медиите също откликнаха много бързо и адекватно на ситуацията, предоставяйки редица нови възможности и формати на компаниите за улесняване на тяхната комуникация със заинтересованите публики, от които много бизнеси успешно се възползваха. Поради увеличената значително консумация на медийно съдържание ПР съобщенията достигнаха до огромен брой онлайн публики. Тези тенденции се запазват и към днешна дата.

Всеизвестен факт е, че ПР-ът служи за затвърждаване на репутацията на редица бизнеси по време на криза. Водеща тенденция в момента е създаване на съдържание, насочено към подкрепа на обществото и споделяне на примери от практиката, които да вдъхновяват потребителите. В периода на извънредното положение например много български компании подкрепиха с дарения болнични и медицински заведения в страната в борбата им срещу коронавируса. Чрез серия от публикации в медиите тези добри практики достигнаха бързо и успешно до потребителите.

Планиране на рекламни кампании и инвестиране в дигитални медии

Естествената реакция на бизнеса по време на криза е да се намалят разходите за маркетинг, да се съкратят служители и да се затворят отдели. Тези промени вероятно доведоха до временно стабилизиране на някои бизнеси, но не и до реализиране на дългосрочни приходи. За разлика от тях, компаниите, които оптимизираха разходите за реклама и заложиха на качествено съдържание, успяха да изградят доверие у потребителите и да напомнят за ролята на бизнеса във време на криза. След преосмисляне на своите комуникационни стратегии редица бизнеси се ориентираха към планирането на рекламни кампании основно в електронните медии. Наблюдава се тенденция част от компаниите, които до момента действаха пасивно и не обръщаха сериозно внимание на своите рекламни послания, да започнат да се адаптират към новата ситуация и да търсят ефективни начини за достигане до аудиторията. Най-сериозно засегнати от новата ситуация се оказаха печатните медии, които започнаха да предлагат все повече промоционални пакети и рекламни оферти. На фона на хартиените издания трафикът към онлайн изданията и гледаемостта на телевизионните канали се увеличи драстично през последните месеци.

Advertisement

Изграждане на потребителска ангажираност чрез правилно съдържание

Много български и чуждестранни бизнеси залагат на темата за коронавируса в своя  маркетингов подход и създават ефектни и дори затрогващи рекламни кампании. Водени от чувство за загриженост и съпричастност, рекламодателите не просто предлагат своите продукти, а се стремят да изграждат връзка с потребителите. Във времето, когато бизнесът оптимизира всеки разход, дори апел с грижа за здравето върху опаковката на един продукт се възприема по-добре от потребителите и създава лоялност към бранда, отколкото мащабна рекламна кампания, която просто подтиква към покупка. През последните седмици станахме свидетели на обединение на компании в борбата срещу разпространението на вируса. Гepмaнcĸитe aвтoмoбилни пpoизвoдитeли Vоlkѕwаgеn и Аudі пyблиĸyвaxa в coциaлнитe мpeжи по-различни вepcии нa cвoитe лoгa с пpизив xopaтa дa cпaзвaт paзcтoяниe oт пoнe 1 мeтъp пo вpeмe нa eпидeмиятa. Гиганти като McDonald’s и Coca Cola също използваха подобна тактика и раздалечиха визуалните елементи в своите лога в знак на солидарност към хората, които доброволно остават в домовете си.

Източник: https://www.autoindustriya.com/auto-industry-news/audi-vw-just-modified-their-logos-to-promote-social-distancing.html

Ролята на Employer branding-а по време на криза 

Ситуацията, пред която е изправен бизнесът, е непозната и различна и вече сме свидетели как тя може да се променя за часове. Това налага компаниите да бъдат по-гъвкави и да открият нови надеждни и работещи решения, с които да се развиват и да се откроят сред конкурентите на пазара. В последно време все повече се говори за изграждане и поддържане на работодателска марка по време на криза. Employer Branding-ът не е ново понятие за бизнеса, но неговата роля значително се увеличи през последните месеци. За да запазят своя корпоративен образ в новата реалност, част от компаниите стартираха проактивни действия, с които целят да затвърдят доверието на своите служители, партньори и клиенти. Сега е моментът организации, които не се предприемали достатъчно действия, насочени към затвърждаване имиджа на техния бранд като коректен и желан работодател, да обърнат специално внимание на активности в тази насока. За целта можете да започнете с 3 основни стъпки.

Advertisement

На първо място, бизнесът непрекъснато трябва да напомня за себе си, за да привлече вниманието на широката аудитория по време на кризата и след нея. Чрез използването на добре развити комуникационни канали и маркетингови инструменти този процес значително се улеснява. Във време, когато търсенето на достоверна информация е нараснало многократно, Brand Storytelling-ът се превръща в основно средство за изграждане на връзката между една марка и нейната аудитория. Поднасянето на уникално съдържание за бранда е вдъхновяващо решение, което може да се използва във всяка комуникационна стратегия, включително и към потенциални и настоящи служители.

Друга важна цел пред компаниите в настоящия момент е да адаптират служителите си към ситуацията чрез различни онлайн обучения, малки жестове, инициативи и най-вече открита комуникация във връзка с бъдещи проекти и планирани бизнес дейности.

Не на последно място, затвърждаването на работодателския имидж пред клиенти и партньори е важна стъпка пред ръководителите на всяка компания. Организирането на специални събития, които носят допълнителна стойност, ще постави акцент върху посланията на компанията и ще представи нейния корпоративен профил в една по-добра светлина.

Дори бизнесът вече да се случва по-различен начин, компаниите трябва да се огледат за положителни примери и да променят своите комуникационни стратегии, за да продължат да се развиват.

COVID-19 е изпитание, което ни показа колко сме зависими едни от други в глобалния свят, в който живеем. По време на извънредното положение екипът на Смаркетинк не спираше да следи водещите тенденции в сферата на маркетинга и рекламата и да черпи полезни идеи и вдъхновение. В заключение можем да отбележим, че дори по време на криза изпъква огромната роля на маркетинга в процеса на комуникацията между бизнеса и потребителите. Благодарение на него някои организации съумяха да извлекат полза от ситуацията, да намерят интересни и нови перспективи, в които да се развиват, и да излязат напред. Без съмнение, влиянието на кризата върху бизнеса ще продължи и през следващите месеци и е изключително важно всички компании да се адаптират по-бързо към настъпващите промени и да продължават да бъдат максимално активни и ефективни.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement