Connect with us

Gaming

Жени и момичета от Балканите ще мерят сили в разработката на игри

Avatar

Публикувано

на

Доброволци от Пловдив, заедно със съмишленици от Macedonian Game Developers Association – MAGDA обединяват усилия за Balkan Game Jam Women Edition. Събитието е 24-часов хакатон по пример на Global Game Jam и ще се проведе в хибриден формат – онлайн и присъствено в града под тепетата – на 4 и 5 ноември.

Целта на организаторите е да създадат платформа, с която да започнат общност за момичета и жени от балканските държави и региона, които се интересуват от разработка на игри. Участниците в хакатона ще работят заедно, без граници, като фокус ще бъде сътрудничеството, забавлението и креативността, споделянето на знания и развиването на умения. Изданието на събитието е насочено към жени, за да се повиши интереса им към разработката на игри и за да насърчи повече момичета и жени да изберат кариера в игровата индустрия. Една от амбициозните цели на организаторите е да помогнат на тези, които искат да продължат да се занимават с разработка на игри след събитието.

В Balkan Game Jam Women Edition ще участват отбори от различни държави на Балканите. Участниците от Македония ще се включат онлайн, а в България ще могат да преживеят вълнуващото събитие на живо. То ще се проведе на 5 ноември в Технически университет – филиал Пловдив, в зависимост от ковид ситуацията, и е част от програмата на фестивала Sofia Game Night ( https://sofiagamenight.com/ ). Очакват се още участници от Хърватия, Румъния, Сърбия и Албания. Всички участници ще работят дигитално, в платформата Дискорд, дори тези на живо в Пловдив.

Участниците в хакатона ще бъдат разделени на отбори и ще имат 24 часа да разработят и представят игра по зададена тема. Играта може да бъде компютърна, мобилна или настолна, а най-добрите идеи ще получат награди. Всеки отбор ще работи с ментор, а участието в Пловдив става с предварително записване ( https://plentix.co/events/meetups/balkan-game-jam/1066/ ). Дигиталният формат на събитието дава възможност за включване дори от малки населени места, както и от други градове.

Участието на жени и момичета в ежегодния Plovdiv Game Jam се увеличава всяка година, което свидетелства за нарастващия интерес към индустрията. Форматът на Balkan Game Jam Women Edition не е ограничаващ и в събитието могат да се включат мъже и момчета. Основна цел обаче е да се адресират нуждите на жените в сферата и да се развие общност за момичета и жени от балканският регион, които се интересуват от разработката на игри и имат нужда от пространство за обмяна на опит и създаване на нови контакти и познанства.

Advertisement

Жените представляват 47% от всички европейци, които играят видео игри (около 56 милиона), както и 53% от всички мобилни играчи. От друга страна само 20,38% от работещите в гейминг индустрията в Европа са жени. Тези данни, както и липсата на обособена общност за развитие, споделяне на опит и възможност за комуникация на международно ниво, дава тласък за стартиране този проект.

Вдъхновени от успешния пример на Global Game Jam, Balkan Game Jam Women Edition е 24-часов хакатон, който ще се проведе както на живо в някои градове из Балканите, така и онлайн през Discord канал. Това ще даде възможност за създаване на местни и международни отбори, както и на повече участници от малки населени места да се включат. Организаторите се надяват, че участниците в пловдивското събитие ще се вдъхновят и ще опитат късмета си и в Plovdiv Game Jam през януари 2023.

Повече информация ще намерите във фейсбук и на сайта на събитието.

Continue Reading
Advertisement