Connect with us

Култура

Животът на Тери Пратчет в единствената официална биография на писателя

Avatar

Публикувано

на

На български се появява „Тери Пратчет: Живот с бележки под линия“ от Роб Уилкинс – одобрената от семейството на писателя биография, дело на неговия личен асистент, пръв читател и близък приятел.

Ако животът е „като да гледаш филм, само дето ти се струва, че винаги влизаш 10 минути след началото и няма никой, който да ти обясни за какво става дума…“, то представете си какво ли е да се озовеш сред живота на гениалния сър Тери Пратчет – един от най-обичаните и продавани британски писатели.

Сега си представете какво е  да сте избран да разкажете историята на неоспоримия майстор на фентъзито, пред когото дори Смърт е безсилен?

Използвайки записките на Тери Пратчет, собствените си спомени и множество интервюта, взети от семейството и колегите на писателя, Роб Уилкинс създава жив портрет на човека зад твореца.

Каква е тайната на увлечението на Пратчет по нестандартните шапки? Какво пише в дневниците му? И как се опазват костенурки в дом с камина? Какво би казал учителят на Пратчет от началното училище, ако знаеше, че по-късно ученикът му ще получи професорско звание и множество докторски титли?

Advertisement

Какъв човек е писателят, който е променил представата за съвременно фентъзи?

Пред читателите ще се открие пълнокръвен образ на една личност, далеч надхвърляща стереотипните представи за усмихнат белокос мъж с шапка.

Напротив, сред страниците на тази книга се вихри не кой да е, а реалният Тери Пратчет – последният герой на своето време и истински властелин на доброто писане. И още – запален пчелар, хипи, отговорен гражданин и изпълнен със спортен хъс професионалист.

Почитателите ще открият и историята на зараждането на силното приятелство между сър Пратчет и друг майстор на фентъзито – любимия на няколко поколения Нийл Геймън, както и кратката (но емоционална) кореспонденция между младия Тери и Дж. Р. Р. Толкин.

Биография, разказана с много обич – „Тери Пратчет: Живот с бележки под линия“ от Роб Уилкинс е истинско пиршество на фантазията и литературата. Написана от първия читател на всички обичани творби, тази книга е посветена на живота на едно момче, превърнало се в рицар само благодарение на въображението си. И създател на Свят, в който отговорите на всички неща понякога се крият зад най-абсурдните ситуации.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement