Connect with us

Култура

„Завръщането” – епична история за оцеляването и отмъщението

Avatar

Публикувано

на

Дни преди излизането на филма „Завръщането”, за който се смята, че Леонардо ди Каприо най-после ще грабне заветния „Оскар”, издателство „Сиела” пуска впечатляващата история, която стои зад екранизацията – едноименния роман на Майкъл Пунке.

 Всичко в този роман е забележително – от факта, че историята е базирана на истински случай, до главоломно нарастващия медиен отзвук. Авторът Майкъл Пунке издава книгата през 2002 г., но едва след като Warner Brothers купуват правата за филма и става ясно, че Алехандро Иняриту ще бъде негов режисьор, общественият интерес буквално залива Пунке. Има обаче малък проблем – дипломатическата му длъжност за американското правителство го задължава да пази абсолютно мълчание за писателското си минало и книгата. Забранено му е дори да дава автографи. Така обаянието на „Завръщането” става все по-голямо, а за това помага и завладяващата корица на Живко Петров.

Завладяваща история за един необикновен човек… Автентичност, при това в изобилие – това предлага „Завръщането”.

The Denver Post

„Завръщането” е история на отмъщението, а авторът ѝ се е вдъхновил от реални събития от края на 19-и век. Американският трапер Хю Глас е брутално нападнат от мечка гризли и двама от другарите му имат за задача да стоят до него, чакайки го да издъхне. В ледената пустош обаче дебне войнственият отряд на индианците аракари и мъжете, които пазят Глас, решават, че той със сигурност ще умре от раните си, вземат ножа и пушката му и го изоставят напълно беззащитен.

На произвола на съдбата, лишен от оръжието си, покрит със смъртоносни рани, Глас не умира. Намира сили да извърви 200 мили по непознати територии, докато намира убежище, където укрепва физически и се отправя на поход за мъст.

Advertisement

„Завръщането” ще се хареса много на почитателите на класическия приключенски роман, особено на тези, които са отраснали с книгите на Джек Лондон и Фенимор Купър. Въпреки принудителното мълчание на Пунке, книгата му говори все по-високо и ясно, а филмът на Иняриту („Вавилон”, „Бютифул”, „Бърдмен”) най-вероятно ще я направи безсмъртна.

Continue Reading
Advertisement