Connect with us

Кино

Завърши конкурсната програма на осмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал

Avatar

Публикувано

на

Aleks Lipshults 2

снимка: ПР

Професор Божидар Манов, член на международното жури на Со Индипендънт Филм Фестивал сподели, че изборът бил доста труден и спорен поради силната селекция в конкурсните програми на фестивала.

Първото международно жури на София Индипендънт Филм Фестивал в състав: Лорен Хамъндс от програмния екип на  Трайбека Филм Фестивал – председател на журито и членове: Габриеле Каполино от IFP, Шрути Гангули, продуцент, Севда Шишманова, продуцент и програмен директор на БНТ, Мартичка Божилиова – един от най-успешните български продуценти, проф. Божидар Манов и нашумелият тв продуцент Евтим Милошев присъди и следните награди: специално признание (грамота)  за най-добър игрален независим филм отиде при „Място има за всички“, реж. Ангъс Маклоклън. Специално признание (грамота) за най-добър документален независим филм получи „Когато дойдат прасетата“ на режисьора Биляна Туторов.

Журито, което определи наградите в късометражния конкурс с председател режисьорът Павел Веснаков и членове – Стефан Иванов, драматург и Жорета Николова – актриса и кастинг агент, връчи следните награди: за най-добър късометражен български на  „Може би утре“ на режисьора Мартин Илиев за оригиналната визия и впечатлващото актьорско присъствие на Марий Росен; за най-добър късометражен чужд филм призът отиде при „Циклична нощ“ с режисьор Чънкуан Пайк.

Трофеите и грамотите на филмите-победители в конкурсните програми на фестивла, които не получиха лично наградите си ще бъдат изпратени на техните автори и създатели.

Advertisement

Наградата за български игрален проект в развитие на името на Дани Лернер, която се връчва за втора поредна година в партньорство с Ню Бояна и е 50 000 евро в услуги и 5000 евро в брой при започване на снимки бе определена от жури в състав: Симеон Венциславов, сценарист, Владимир Андреев, продуцент, Ярив Лернер, директор на Ню Бояна Филм Студио, Александра Цветкова, PR на Ню Бояна Филм Студио и Алекс Кенанов, генерален мениджър на B2Y productions. Журито реши да връчи две награди, отново затруднено в избора си между 16 интересни, участващи в пичинг-сесията български проекти в развитие. Наградите се връчват на проектите „Алчност“ на режисьора Николай Тодоров и „Януари“ на режисьора Андрей Паунов.

Awards

снимка: ПР

Трофеите, които се връчват на наградените филми са изработени от Красимир Иванов, познат в ролята си на филмов продуцент и по-малко в ролята независим артист, автор на произведения на изкуството.

До края на фестивала остават 4 дни, в които може да се види много силна селекция спортно кино, българско късометражно кино, виртуално кино ( днес от 17:00 до 20:00 часа в Дома на киното) и независимо и нискобюджетно кино от цял свят.

Очакваме ви в кината: Дом на киното, Одеон, Г8, Евросинема, Влайкова и Дада Културен Бар.

Advertisement

Со Индипендънт Филм Фестивал  е продукция на United Production и е част от: Календара на културните събития на Столична община за 2017г. ;  София Европейска столица на спорта 2018;  Independent Filmmaker Project;

Continue Reading
Advertisement