Connect with us

Култура

„Залесяваме активно“ на Нестле вече има своите първи резултати и в България 

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Само за 1 ден представители на Нестле България, Столична община и стотици доброволци засадиха първите три парцела от планираните 10 000 фиданки в „Новата гора край София“. Акцията продължава и в първия уикенд след Великден  

Вчера Нестле България направи първите стъпки в изпълнение на глобалния ангажимент на компанията да засади 200 000 000 дръвчета до 2030 г. в районите, от които набавя суровини. Само у нас Нестле България използва в производството си 2 500 тона родна пшеница.

Ръководството на Нестле България и служители на компанията заедно със заместник кмета на Столична община Генчо Керезов и над 100 доброволци засадиха първите три парцела от планираните 10 000 фиданки, като част от партньорството на компанията на инициативата „Новата гора край София“ на Столична община. Така на практика Нестле демонстрира как се създава устойчиво бъдеще чрез съвместните усилия на местната власт, бизнеса и гражданите. Активното залесяване с подкрепата на Нестле и доброволци ще продължи и в уикенда след Великден.

„Да засадиш дърво е като да отгледаш бъдеще. А само за един ден всички ние успяхме заедно да засадим първите три парцела от планираните 10 000 фиданки. Това е пример как на практика обединяването на усилията на местна власт, бизнес и гражданско общество може да доведе до устойчиви резултати в борбата с климатичните промени. И не на последно място така се присъединяваме и към глобалния ангажимент на Нестле да достигне нулеви нетни емисии до 2050 г.“, сподели Нели Ангелова, директор „Комуникации“, Нестле, Югоизточен пазар.

Advertisement

Освен за подобряване качеството на въздуха, дърветата имат положително взаимодействие с всички елементи на климата

– температура, влажност, атмосферно налягане, валежи, ветрове. Те са „естествен пречиствател на въздуха“, помагат да се смекчи парниковия ефект чрез абсорбиране на въглероден диоксид и други антропогенни емисии, които допринасят за промяна на климата. Едно голямо дърво чрез процеса на изпаряване може да изведе до 400 литра вода и това води до охлаждане, еквивалентно на 20 домашни климатика. През лятото дърветата помагат за овладяване повишаването на температурата, а през зимата смекчават най-студените ветрове.

„Залесяваме активно“ на Нестле България е дългосрочен ангажимент на компанията, който ще продължи през годините и с други подобни инициативи в цялата страна. Компанията активно ще работи за създаване на устойчиви партньорства по посока на залесяване и последваща грижа с всички заинтересовани организации и институции.

В рамките на този залесителен сезон, освен засаждането на 10 000 фиданки в „Новата гора края София“, Нестле България ще продължи партньорството си със Столична община като ще засади  кестени и липи в градската част на столицата.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement