Connect with us

Lifestyle

Замърсеният въздух изостря кожните проблеми и състарява кожата

Avatar

Публикувано

на

01 FOREO Lead image

снимка: ПР

Според Американската асоциация на дерматолозите, ако живеете в град с високо замърсяване на въздуха, рискът от атопичен дерматит расте. Замърсяването на въздуха може да предизвика и още редица кожни проблеми, сред които акне, старчески петна и бръчки. Това се случва, защото свободните радикали увреждат естествената защитна бариера на кожата. След като тя е засегната, липидите и колагенът започват да се разпадат. Този процес е особено по-интензивен през зимата, когато замърсеността на въздуха в големите градове като София стига най-високите си стойности, показва анализ на данните на beauty-tech лидера FOREO. Степента на замърсеност в градовете в реално време може да следите тук.

„Студеният въздух има висока плътност и се движи по-бавно от топлия, така че през зимните месеци наблюдаваме драматично нарастване на замърсяването, тъй като студеният въздух не само улавя замърсителите, но и не ги разпръсква. Това е времето от годината, през което правилната зимна грижа за кожата е задължителна, тъй като оставянето на кожата незащитена ще отслаби кожната ви бариера и ще ви направи предразположени към цял набор от кожни проблеми“, обяснява Аника Сехри, продуктов маркетинг мениджър на FOREO.

С изгарянето на изкопаеми горива, промишлени емисии, процеси на микробно разпадане, транспортиране, открито изгаряне на боклук, строителство, разрушаване и др., замърсеността на въздуха в големите градове може да причини сериозни щети не само на кожата, но и на здравето. Замърсяването на въздуха е свързано с респираторни заболявания, с диабет, проблеми с черния дроб, рак на пикочния мехур, деменция и проблеми с плодовитостта и оплождането. Мръсният въздух засяга всеки орган и клетка в телата ни, включително кожата, и е отговорен за 7 милиона ранни смъртни случаи годишно, което го прави една от най-големите заплахи за нашето здраве на глобално ниво.

Лицето е най-изложената част от тялото, поради което най-лесно може да се замърси от нечистия въздух. Сред основните замърсители на въздуха са: летливите органични съединения, фините праховите частици, азотните оксиди, както и дори пушенето. Докато кожата действа като първоначална защитна бариера срещу вредните външни елементи, най-големият ни орган също има висок абсорбиращ потенциал. Шансът определено вещество да се абсорбира в кожата зависи от редица фактори, включително структурата и размера на частиците, на които е изложена тя. Много от тях са твърде големи, за да се абсорбират, но други, като фините прахови частици, са достатъчно малки, за да проникнат в кожата. След като те намерят своя път през слоевете на кожата, те могат да причинят оксидативен стрес, водещ до отслабване на кожната бариера и възпаление. Ако кожата е изложена на висока концентрация на вредни замърсители на въздуха и не сте защитили правилно кожната си бариера, това може да причини различни проблеми с пигментацията на кожата като неравномерен тен и пребледняла кожа, както и образуване на бръчки.

Advertisement

Редовната и правилна грижа за кожата на лицето е от ключово значение, особено когато живеете в град със силно замърсен въздух като София. Най-продаваната серия на FOREO – LUNA, се състои именно от ултра хигиенични, първокласни силиконови четки за почистване на кожата, които не само предпазват от вредните замърсители на въздуха, но и осигуряват сияйна и здраво изглеждаща кожа за минути. Въпреки че борбата със замърсяването на въздуха е дълготраен процес и ще отнеме десетилетия, за да обърнем вредните ефекти, които нашият начин на живот е наложил върху атмосферата ни, има няколко прости стъпки, за да защитите кожата си в момента:

ПОЧИСТВАНЕ

LUNA mini 2 е модерна силиконова почистваща четка, оборудвана с „Т-звукови“ пулсации. „T“ означава трансдермално, тъй като тези пулсации преминават през по-дълбоките слоеве на кожата, стимулират притока на кръв и доставят кислород на повърхността, като същевременно премахват замърсяванията в порите. Когато става въпрос за замърсяване на въздуха, двойното почистване е абсолютна необходимост. Едноминутно нежно почистване с LUNA на FOREO, сутрин и вечер, ще премахне остатъците от вредни замърсители по кожата ви, позволявайки ѝ да заздравее и да се възстанови.

ЕКСФОЛИРАНЕ 

Ексфолирането е от ключово значение за добра рутинна грижа за кожата срещу замърсяването. Всеки иска да се отърве от всички остатъчни токсини и лепкави частици като сажди, но когато става въпрос за меката, деликатна кожа на лицето, със сигурност екфолирането може да ви дойде в повече. Ето защо уредите LUNA на FOREO имат меки силиконови влакна, които гарантират, че получавате дълбоко, но нежно почистване, оставяйки вашата кожна бариера непокътната, като същевременно елиминира до 99,5% от натрупаните токсини (следи от грим, излишен себум и мъртви клетки). В допълнение при LUNA 2 и LUNA 3 има бонус фукция – задната им страна разполага със стягащ масажен режим, който използва пулсации с висок и нисък интензитет за стягане на кожата и с течение на времето оставя тена сияен, а текстурата на кожата – гладка.

Advertisement

ЗАЩИТА НА КОЖНАТА БАРИЕРА

Кожната бариера задържа влагата и предпазва кожата от токсините на околната среда. Тя се уврежда, когато кожата е лишена от естествените си масла в резултат на използване на тежки почистващи продукти, киселини и продукти за акне и след като кожната бариера загуби своята бойна сила, кожата остава чувствителна и по-податлива на зачервяване и дразнене.

Докато козметиката, която съдържа керамиди, може да създаде защитен слой с добавените ползи против стареене, FOREO предупреждава, че никоя съставка не може напълно да поправи увреждането на кожната бариера, изтъквайки, че най-добрият начин да защитите кожата си е превенцията. Тъй като един от най-големите виновници за увредената кожна бариера е прекомерното ексфолиране и грубото почистване, емблематичната LUNA go на FOREO ще ви осигури дълбоко почистване, като същевременно поддържа кожната ви бариера здрава, дори когато пътувате или водите натоварен начин на живот.

За да научите повече за FOREO, най-бързо развиващата се марка в света на технологиите за красота, и за да сте в крак с новините около нея, посетете foreo.com или последвайте @foreo_bgr в Instagram.

В България продуктите на FOREO може да бъдат закупени на foreo.com, в Notino – в магазина в Paradise Center и онлайн на notino.bg, и в Zlatna Ribka.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement