Connect with us

Култура

Запазете спокойствие – чудовищата идват, но в „Даркмут“ са нащрек!

Avatar

Публикувано

на

Новият световен хит в детската литература – „Даркмут“ (ИК „Сиела“) на Шейн Хегарти, дебютира и на българската книжна сцена с първа книга от едноименната поредица. Като всяка истински добра история за деца, и тази е напълно подходяща за по-зрели читатели, които с широка усмивка биха посрещнали чувството за хумор и края, който обещава нещата да загрубяват занапред.

Новата детска мания по света – „Даркмут“ вече броди из българските книжарници. Книгата, която побърка всички фенове на „Пърси Джаксън“ и „Как да си дресираш дракон“ е тоталният хит на пазара в държави като Великобритания, Германия и САЩ, а правата й за превод са купени за повече от 16 езика по целия свят.

„Изумително. Следващото голямо нещо.“
Оуън Колфър, автор на „Артемис Фоул“

Градчето Даркмут, което никой никога не намира по собствено желание, а само след като се е изгубил някъде на пътя – и да, на входа наистина има рисунка на змия, която поглъща дете – е напът да стане най-вълнуващото място на света. Свирепи митични чудовища, наречени Легенди, някога споделяли земята с хората, но после станали завистливи и направо агресивни. Те били заточени в Опустошената земя, откъдето постоянно търсят начин да избягат. Сега Даркмут е последното останало място, където Легендите все още могат да прекосяват през бариерата и да проникват в нашия свят, носейки след себе си поройни дъждове и разруха. Напоследък обаче нападенията са намалели значително. А причината за това е по-злокобна, отколкото някой може да си представи… Поколения наред семейството на Фин е защитавало Даркмут от настъпленията на Легендите.

Когато Фин навърши тринайсет, той ще поеме задачата от баща си – Хюго Великия. Което не вещае нищо добро, защото Фин е най-неумелият Ловец на Легенди в историята на човечеството. Сега коварен план за сериозно ново настъпление на чудовищата е надвиснал над света, а стари семейни тайни заплашват да разклатят редиците на последните защитници на хората.
Шейн Хегарти е родом от Ирландия. Горд баща на 4 деца, Хегарти работи като журналист в „The Irish Times“, а „Даркмут“ е неговият литературен дебют, който му носи невероятен успех. Едва за няколко месеца книгата придобива главозамайваща популярност в световен мащаб, превръщайки се във водещата серия на издателство „Харпър Колинс“ за деца между 8 и 14 години.
Художник на корицата на българското издание на „Даркмут“ е Стоян Атанасов, който е известен с кориците си в областта на детско-юношеската литература.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement