Connect with us

Общество

Започва десетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest

Avatar

Публикувано

на

6fest 2022 coverphoto

На 14 май в Пловдив започва юбилейният десети Фестивал за улични изкуства 6Fest, който ще продължи до 29 май. Изданието е  част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата. 6Fest Х се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и Общинска фондация “Пловдив 2019”. Партньор на фестивала e Община Пловдив, благодарение на чието съдействие всички събития се провеждат на емблематични обществени места в Пловдив.

Това е най-голямото издание на 6Fest в цялата му история от 2017 г. насам – за първи път събитията продължават в 7 дни в три последователни седмици. За първи път 6Fest организира събития и извън централната част на Пловдив, за да стигне до по-широка публика и да допринесе за обогатяването на културния живот и в градските квартали.

Първите два фестивални дни са посветени на цирковите работилници. На 14 и 15 май базираната в Белгия българска артистка Надежда Гончева (Ащон Ка) ще проведе работилница за живи статуи в Пловдивски културен институт. В края на работилницата участниците  ще се превърнат в живи статуи по главната улица на Пловдив “Княз Александър І” – от 18:00 до 19:00 ч. на 15 май. Пътуващ театър “Скрин” ще направи шест работилници на “Розариум” в парк “Отдих и култура” на 14 май от 11:00 до 18:00 ч. – за клоунада,  жонглиране, пантомима, циркови куклени номера, акробатика и въртене на огън. Цирк “Играчка – Плачко” кани семействата с деца на две работилници на 15 май между 11:00 и 14:00 ч. в парк “Лаута” – за гигантски сапунени мехури и за моделиращи балони.

Фестивалът продължава на 20 май от 19:00 ч. на площад “Централен” с цирково-музикалния спектакъл “Ново кабаре” на Combino Project. Формацията е създадена от цирковия артист и музикант от Пловдив Dario Bulgario. 21 май започва още от сутринта с хип-хоп сцена и открити класове на четири популярни пловдивски групи за танци – The Center (Пловдив с гостуващо участие на групата от Велико Търново), Dance Home, Emotion Dance, Sleepwalkingz. Танцовите уроци ще се проведат от 11:00 до 17:00 ч. на Акведукта в парк “Бунарджика”.

За 21 май от 19:00 ч. е планирано и най-мащабното събитие от десетия 6Fest – това е танцово-карнавален парад, в който са поканени да се включат и пловдивчани и гостите на града, маскирани и облечени в карнавални и празнични костюми. Парадът ще бъде предвождан от Театър на огъня и сенките Fireter и техния 10-метров дракон, напътстван от артисти на кокили. В шествието ще се включат също така артисти на кокили, клоуни и мимове от Пътуващ театър “Скрин”. Като истински уличен парад ще има и музика от мобилно озвучаване. Маршрутът на парада е от жп гарата по ул. “Иван Вазов” – площад “Централен” – ул. “Княз Александър І” – Джумая Джамия. След края на парада, артистите от Пътуващ театър “Скрин” ще приканят публиката да гледа техния цирков спектакъл на ул. “Райко Даскалов”, пред бившата сграда на БНБ.

Advertisement

Програмата на 22 май започва отново с открит клас – по съвременен танц, с пловдивските хореографи Елена Здравкова (Танцово студио “Duende”) и Деница Гергиникова (Танцово студио “Пантарей”). Събитието е от 11:00 до 14:00 ч. на Голямата поляна на Младежки хълм.

6Fest ще има и международно участие, след дълго прекъсване поради пандемията. На 22 май от 14:00 до 16:00 ч. на Виенски павилион в Цар Симеонова градина ще гледаме клоунски пърформанс на Matthieu Schweisguth и групата му „Granula and co“.

За първи път на 6Fest ще участва и група за исторически възстановки – това е „Първи Италийски легион“ от Свищов. Групата ще представи антична възстановка на епизоди от тракийската епоха, римския имперски период и късната античност във Филипопол. Ще видим демонстрации на оръжие, облекла, марш, военни команди, древни ритуали и обичаи. Ще станем свидетели на гладиаторски битки с участието на няколко двойки различни типажи гладиатори. Групата ще започне представянето си в 17:00 ч. на 22 май на Небет тепе, след това ще направи парад по ул. “Съборна” в Стария град и главната ул. “Княз Александър І”. Финалната възстановка ще бъде на площад “Централен” и Римски форум Север и Запад.

Последните два дни от фестивала са отново посветени на работилниците. На 28 и 29 май на Виенски павилион в Цар Симеонова градина Fireter ще проведат работилница, посветена на популярни и зрелищни карнавални практики – паради и процесии, подвижни конструкции и др. В края на двудневната работилница участниците ще представят общ парад пред публика – на 29 май от 21:00 ч. в Цар Симеонова градина.

На 29 май 2022 г. от 16:00 до 17:00 ч. Театър “Хамелеон” кани семейства с деца на работилница за изработване на импровизирани театрални кукли от различни материали. Всяко дете ще може да си тръгне с кукла. Работилницата ще се проведе в Дондуковата градина на ул. „Христо Г. Данов“.

Advertisement

Всички събития от фестивала са с вход свободен. За част от работилниците се изисква предварително записване на желаещите. Повече информация може да откриете във Facebook събитието 6Fest Plovdiv 2022 X | Фестивал за улични изкуства https://www.facebook.com/events/3220533708230762/  и в уебсайта https://www.6fest.art/ .

Continue Reading
Advertisement