Connect with us

Събития

Започва международният фестивал ONE DESIGN WEEK 2016

Avatar

Публикувано

на

Осмото издание на международния фестивал за съвременен дизайн и визуална култура започва на 10-ти юни в Пловдив и ще продължи до 19-ти юни. В рамките на дизайн седмицата ще бъдат представени над 300 артиста от цял свят, разглеждащи разнообразието на съвременния дизайн от всички възможни аспекти. Тази година фестивалът, който се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства“ в партньорство с Община Пловдив и “Фондация Америка за България”, с генералното партньорство на Programista;, в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, изследва съвременния дизайн – многобройните му измерения и въздействието, което има върху нашия живот.

Над 50 събития са включени в осмото издание на фестивала – 24 експозиции, международен професионален форум с лекции на световноизвестни имена в областта на дизайна; 18 работилници за деца и възрастни; отворена програма, специални дизайн обиколки; три дизайн конкурса; 12 презентации и 2 семинара, както и редица специални активности.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“560″]13390927_10209611054412445_1579808972_n[/media-credit]

Сред акцентите тази година са и 7 инсталации, които ще бъдат разположени в различни точки на Пловдив.

„МОГА ЛИ ДА ПОМОГНА?“ в кв. Капана представя жълт стол, навигационна табела и чайник – карикатурите, създадени от Алексей Клюйков за визуалната идентичност на ONE DESIGN WEEK, които заживяват собствен живот в градското пространство.
DESIGN BOOKERY BY LIDL, която ще бъде поставена зад  СГХ, ул. Станислав Доспевски, е библиотеката за съвременен дизайн, която става вдъхновяваща част от ONE DESIGN WEEK 2016.

На централно място в Капана е построен кът под формата на триизмерен ъгъл. Автор на инсталацията  ТРИИЗМЕРЕН ЪГЪЛ, изградена изцяло от палети и велпапе, е Дана Зънзова. Дана се занимава с пространствен дизайн и селекция на мебели и аксесоари за дома под лейбъла През/Рамка.

Advertisement

Унгарските дизайнери от студио Nomad ще представят интерактивната звукова инсталация Check-Point (ул. Христо Дюкмеджиев и ул. Златарска). Експериментът насърчава избора на нестандартни маршрути в градското пространство в съчетание с използването на общоприетите структури на навигация като врати и др.

Проектът  FFFF в Кино Космос, ул. Гладстон 48, е проект на Ирини Пигадити, графичен дизайнер с диплома от АKV|St. Joost в Бреда. В програмата на ONE DESIGN WEEK 2016 тя се включва с артистична инсталация, с която по интересен начин изразява критика към съвремието ни.

Проектът  See_MO е осъществен по идея на дигиталния артист и дизайнер Десислава Десева, в партньорство с мултимедийния артист Петко Танчев. Това е механично същество, което притежава способността да възприема заобикалящата ни среда и да предава физическото общуване в дигитален процес чрез взаимодействието и преплитането на дигиталното с аналоговото. Проектът може да бъде видян в Дом на културата „Борис Христов“, ул. Гладстон 15 .

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“640″]© Lina Krivoshieva / The Plovdiv Project[/media-credit]

http://onedesignweek.com/program/

Допълнителна информация за събитието:

Advertisement

http://onedesignweek.com/

https://www.facebook.com/OneDesignWeek/

Фотокредит – © Lina Krivoshieva / The Plovdiv Project

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“640″]© Lina Krivoshieva / The Plovdiv Project[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement