Connect with us

Култура

Захари Карабашлиев и проф. Вили Лилков с награди „Портал Култура“ в категории „Проза“ и „Хуманитаристика“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Двамата бяха отличени от журито в състав проф. Борис Кунчев, Тони Николов, Теодора Димова и проф. Калин Янакиев.

На един от най-българските празници – Деня на народните будители – на официална церемония бяха връчени годишните награди на „Портал Култура“ за художествена и нехудожествена литература, учредени от фондация „Комунитас“ през 2014 г.

Захари Карабашлиев стана носител на I награда в категория „Проза“ с романа си „Опашката“, който през май 2022 г. спечели приза за „Роман на годината“ на фондация „13 века България“ и наградата „Цветето на „Хеликон“ за най-продавана книга на 2021 г.

Писателят прие почетната награда на „Портал Култура“ и благодари на фондация „Комунитас“ за „неуморното, всекидневно, постоянно градене на общност“, което те успяват да постигнат чрез работата си през годините.

Advertisement

По повод Деня на будителите той припомни: „Ние трябва да оказваме съпротива на невежеството. И ми се ще всички ние да го правим и с думи, и с действия, не само наум, не само в мислите си, а да се поддържаме едни други в тази по-голяма борба. Благодаря на всички, които сте тук, на всички свои колеги, писатели, публицисти, книжари – всички вие сте будители!“

В краткия списък с номинации за отличието влязоха общо 4 творби, издадени през 2021 година: „Мисия Туран“ на Алек Попов („Сиела“), „Нас, които ни няма“ на Антония Апостолова („Жанет 45“), „Опашката“ на Захари Карабашлиев („Сиела“) и „Лято в Бурландия“ на Момчил Миланов („Аквариус“).

Журито в състав Деян Енев, проф. Калин Янакиев, Теодора Димова, Тони Николов и проф. Божидар Кунчев отреди II награда в категория „Хуманитаристика“ да отиде при проф. Вили Лилков за работата му по приносното издание „Доблест и наказание. Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи“.

Номинирани в категорията бяха още Георги Борисов с „Откаченият вагон“ („Фабер“), Георги Господинов с „В пукнатините на канона“ („Жанет 45“) и Камелия Спасова с „Модерният мимесис“ (УИ Св. „Климент Охридски“).

Проф. Калин Янакиев връчи ценното отличие с думите: Вили Лилков прави всичко, за да запечата в съзнанието ни онова, което е било – и преди нас, и преди нашето поколение.“

Advertisement

„За мен тази награда е огромна изненада, признание, стимул, радост, тепърва ще преосмислям това, което ми се случи тази вечер”, изказа благодарността си за наградата проф. Лилков и насочи вниманието на публиката към целта на книгата му, посветена на непознатите герои, защитили българските евреи по време на Втората световна война.

„Моята задача в тази книга е да възкреся спомена за смелите българи във всеки един град в България, които не от друго, а от чиста човещина и хуманност са помагали на евреите през онези години“, допълни той.

Издателство „Сиела“ благодари на Захари Карабашлиев и на проф. Вили Лилков за доверието и съвместната работа.

Continue Reading
Advertisement