Connect with us

Култура

Защо бебетата реагират различно на Моцарт и „Бийтълс“: „Науката от Света на Диска: Глобусът“ от Тери Пратчет

Avatar

Публикувано

на

„Науката от Света на Диска: Глобусът“ – втора част от неиздаваната досега поредица от Тери Пратчет, която започна с „Науката от Света на Диска“ – ни среща отново с магьосника Ринсуинд и ни запознава с научното обяснение за Уилям Шекспир!

По книжарниците вече можете да намерите „Науката от Света на Диска: Глобусът“ – продължението на „Науката от Света на Диска“ от класика на хумористичното фентъзи Тери Пратчет и учените Иън Стюарт и Джак Коен. В първа книга с помощта на група неориентирани магьосници – и много чувство за хумор – проследихме историята на собствения си свят от Големия взрив до динозаврите и пещерната ера. Сега експериментът продължава с бърза крачка към Ренесанса…

В една далечна галактика… съществува малка синя планета. Знаете я, нали? Тя се състои предимно от вода, нарича се Светът на Кълбото и е създадена в големия ускорител в лабораторията на Невидимия университет. Магьосниците от Невидимия университет са наясно с правилата в собствения си свят – той е плосък като пихтия и плава из космоса на гърба на огромна костенурка, подпиран от четири слона. Но Светът на Кълбото е меко казано объркващ!

На първо място, в него няма магия. Има частици, физични закони, математически теореми и скоростта на светлината е невъобразимо висока. На второ, той е объркващо кръгъл.

В края на първа книга магьосниците загубиха интерес към този свят, който сякаш не оправдаваше очакванията им. Сега обаче Светът на Кълбото им е приготвил изненада. Внезапно те отново се озовават на него и с ужас откриват, че там вече има елфи. И те все още са зли…

Advertisement

Ринсуинд, Библиотекарят и компания ще трябва да влязат в неравна битка за бъдещето на човечеството, в която Лондон се превръща в сънливо неандерталско поселище. Ренесансът получава тласък, а Ринсуинд трябва да въведе древните гърци в тънкостите на театралното изкуство. Защото това човечество трябва на всяка цена да достигне до раждането на драматург на име Уилям Шекспир.

Защо някои видове оцеляват, а други измират масово при катаклизъм? Как еднорозите са отговорни за съвременния свят? Защо бебетата реагират различно на Моцарт и „Бийтълс“? Образованието една голяма поредица от лъжи ли е всъщност?

В издадената за пръв път на български книга Пратчет ни разказва история на два свята – един, в който съществуват вещици, магьосници и малки богове, и друг, в който хаотично блъскащите се частици са се подредили така, че да създадат динозаври и космически кораби.

„Науката от Света на Диска: Глобусът“ е същинска енциклопедия на познанието за нашия собствен свят и странните му правила, оцветена с легендарното чувство за хумор на любимия на поколения сър Тери Пратчет, в съавторство с учените Иън Стюарт и Джак Коен.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement