Connect with us

Lifestyle

Защо плащаме такси, когато използваме банкомат?

Avatar

Публикувано

на

1 scaled

Удобният достъп до пари в брой продължава да има ключова роля за нормалния живот на много общности по целия свят, отчита международният доставчик на финансови услуги Euronet. Компанията посочва, че тази тенденция е напълно актуална за България, където 80% от всички плащания са в брой. Достъпът до кеш чрез банкомати е важна услуга и като много други, които съвременните хора използват ежедневно (куриери, доставка на храна и др.), и тя има своята цена. Euronet съветва потребителите да се запознаят с начина, по който ATM устройствата функционират, за да могат да взимат информирани решения преди да изтеглят пари. Международният лидер в платежните услуги обяснява механизма на работата на банкоматите и причините да плащаме такси, когато ги използваме.

Всяко удобство има цена 

Когато вечерят в ресторант, клиентите не плащат само за храната, която консумират. Всъщност те плащат за удобството ястието им да бъде приготвено и сервирано и за възможността да се насладят на приятна обстановка. Такава е ситуацията с много услуги, включително и банкоматите. Докато в някои страни потребителите са свикнали с таксите на ATM устройствата, в други хората очакват да теглят безплатно. Запитвали ли сте се обаче как парите в брой са достъпни на удобни локации? Донякъде е резонно да очаквате, че тегленето на пари от банката, в която държите средствата си, е безплатно, но и това невинаги може да се гарантира. Освен вашата банка има и други банки и доставчици на услуги, които не съхраняват спестяванията ви, но поставят банкомати на удобни места и ви спестяват ценно време и усилия. В крайна сметка достъпът до кеш е услуга като всички други и не трябва да се очаква тя да е безплатна.

Поставянето на надеждна машина на определена локация и зареждането ѝ с пари изисква регулярни инвестиции в инфраструктура, поддръжка на устройството, обезпечаване на сигурността и други. Идеята, че при използването на банкомати не трябва да се начисляват такси, идва от времето, когато е имало едва няколко банки, пазарите са били различни, а оперативните разходи – по-ниски. Сега средствата, необходими за управлението на ATM устройство, се увеличават, което е причината редица банки да закриват свои банкомати и да напускат по-отдалечените места. Така много хора остават без удобен достъп до пари в брой, което оказва негативно въздействие върху ежедневието им. За да разреши този проблем, Euronet стартира мащабен проект „ATM за общността“, който цели изграждането на мрежа от банкомати в труднодостъпни селски райони, където местните жители нямат достъп до пари в брой и са принудени да пътуват до съседно село или град, за да изтеглят средства.

Euronet не начислява такси за трансакции с местни карти 

Advertisement

В България, в съответствие с всички регулации, Euronet не начислява такси на клиенти, които използват карти, издадени в страната. Важно е да се отбележи обаче, че е възможно банката, издала картата, да взима такса за трансакциите като на всеки друг банкомат в България. За повече информация картодържателят трябва да се свърже със своята банка и да провери какви са тарифите за теглене на средства от банкомати, които не са собственост на банката, издала картата.

Такси за използване на чуждестранни карти

Ако клиентите теглят пари на местен банкомат, използвайки карта, издадена в друга държава, може да им бъде начислена такса за директен достъп (Direct Access Fee). Ще се осъществи и превалутиране или от банкомата, или от банката, издала картата, в зависимост от избора на потребителя.

Четете информацията на екраните 

Когато теглите пари от банкомат, винаги четете внимателно информацията на екраните. Основен приоритет на Euronet е да бъде абсолютно прозрачна по отношение на таксите, така че потребителите да могат да направят информиран избор. Компанията изцяло спазва съществуващите регулации и ясно показва всички такси на картодържателите, използващи ATM устройството. По всяко време клиентите могат да прекъснат трансакцията, в случай че таксите не ги устройват. Те имат възможността да избират и между различни опции, когато се налага превалутиране – то да се осъществи през Euronet или през тяхната банка със съответните такси, които тя начислява.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement