Connect with us

Общество

За каузата да помагаш „От любов към живота“

Avatar

Публикувано

на

Не веднъж през тази година ви разказвахме за кампанията „От любов към живота“ Avon срещу рака на гърдата. Само няколко дни преди Благотворителният концерт „От любов към живота“  ти представяме двете прекрасни водещи – Лъчезара Георгиева и Станислава Харачерева в специално интервю. Компанията им прави талантливият Калин Вельов, който е не просто един от най-верните фенове на каузара, но и бе сред лицата на кампанията през изминалата година.

Защо подкрепят каузата, кое е най-важното й послание и за какво е тяхното БЛАГОДАРЯ, ще разберете малко по-надолу= Не забравяйте да дойдете, за да ги подкрепите по време на благотворителния концерт в петък, 6 октомври, Sofia Ring Mall в 18.30 часа!

– Кое е най-важното послание, което искате да предаде на хората?
Лъчезара
: Най-важното послание, което искам да предам е, че всяка жена е длъжна освен за красотата си, да се грижи и за здравето си. Искам повече жени да се преглеждат поне веднъж годишно. Вярвам, че всяко дете заслужава здрава майка. Моите синове също.

– Какви са твоите отговорности като посланик на хуманността?
Лъчезара
: Гордея се, че съм Посланик на хуманността в Avon. За мен това е много повече от работа. Това е мисия.

Работя като професионален гримьор във фондация „Една от 8“, където ежедневно се срещам с жени, борещи се с рака. Това лято обикалях с розовия кемпер из цялата страна. Гримирах жените и им помагах да възвърнат женствеността си, изгубена по време на лечението. През май бях едно от лицата на билборд кампания, съвместно с Нана Гладуиш. Вярвам, че кампанията „Благодаря“ имаше добър отзвук и успяхме с общи усилия да съберем средства в подкрепа на близо 50 хиляди жени в България. Помагам и в събирането на финансов ресурс в подкрепа на пострадалите жени и техните близки.

Advertisement

На 6 октомври имам честта да бъда ко-водещ на големия благотворителен концерт. Зона 112, на която съм посланик, спечели така чаканата награда за най-много продадени продукти от розовата серия.

– Самата ти кога разбра, че превенцията е от съществена важност за всеки?
Лъчезара
: Преди 2 години стартира сътрудничеството между фондация „Една от 8“ и Avon. По същото време започнах доброволческата си дейност като гримьор във фондацията. Десетки жени са ми споделяли, че превенцията е от изключително значение. Открит навреме, ракът на гърдата е лечим на 100 %. Важно е да разберем, че той е изпитание не само за жените, а и за техните семейства и близки.

– В рамките на последната година променило ли се е отношението на жените към собственото им здраве? Засилила ли се е отговорността към самите тях?
Станислава: Смятам, че жените определено се замислят много повече за собственото си здраве. В кампанията „От любов към живота“ винаги сме се стремяли да повишаваме информираността за реалната заплаха и да говорим за това колко е важно жените редовно да посещават профилактични прегледи. Аз съм част от каузата вече няколко години и уверено мога да кажа, че колкото повече се говори за проблема, толкова повече човек се замисля за собственото си здраве.

– Кой е най-големият проблем на жените по отношение на собственото им здраве ?
Станислава:
Ние жените често сме склонни да пренебрегваме грижите за себе си за сметка на грижите за тези, които обичаме. Това е в природата ни като майки. Когато обаче видиш проблема около себе си – в очите на близка приятелка или роднина, започваш истински да се замисляш и да осъзнаваш, че срещу това никой не е защитен. Моят апел е да не чакаме този момент. Точно обратното – трябва да напомняме не само на себе си, но и на своите близки, че ранната диагностика може да спаси живота ни, защото открит на време, ракът на гърдата е лечим.

– Кой е най-директният, най-правилен начин да се стигне до жените и те да проумеят, че грижата за соственото здраве е от първостепенна важност?
Станислава:
Говоренето окрито по темата е ключово. Уверих се в това по време на работата си около кампанията „От любов към живота“. Това не е нещо, за което трябва да си шептим с уплашени гласове, не е нещо срамно или недостойно. Може да се случи на всеки и за да се справим, трябва да бъдем добре информирани. Ще продължавам да твърдя, че кампанията на Avon помага много повече от това да набира средства за диагностицираните жени. Тя дава осведомеост и осъзнаване, а това е ключово.

Advertisement

 – Защо един мъж е решил да подкрепи тази чисто женска кауза?
Калин
: Най-важното нещо е посланието на кампанията да достигне до максимален брой хора. Осведомеността е ключова. Според мен независимо от пола и възрастта винаги можем да сме полезни с това да направим така, че първостепенната важност на постоянния контрол и профилактичният преглед да достигне до всички.

– Какво би посъветвал жените по отношение на грижата и превенцията за тяхното здраве?
Калин
: Бих говорил не само с дъщеря си, жена си или сестра си, но и с всички жени около мен на всякаква възраст за кампанията „От любов към живота” и за необходимостта от постоянни прегледи. Това не е кауза само за жените. Тя е кауза и за всички мъже – като бащи, съпрузи, братя, приятели. Защото все пак говорим за здраве и за една плашеща статистика.

– Покрай музикалните си проекти пътуваш много. Имаи ли наблюдения какво е отношението на жените, на хората изобщо, на държавата в другите страни към превенцията, към личното здраве?
Калин
: Според мен поради по-напредналото материално и социално развитие в повечето държави в Европа, там е по-лесно да се обръща внимание на профилактиката. Животът е по-спокоен и сигурен и те никога не чакат последния момент – нещо типично за нас, българите. В това отношение е необходимо да извървим един път на развитие и да полагаме постоянно грижи за здравето си. А най-важната грижа са профилактичните прегледи и превантивното мислене. И отново, това е причина да участвам в кампанията – да информираме всички около нас колко е важно навремената профилактика и отношение.

Continue Reading
Advertisement