Connect with us

Общество

За кожата на едно ЖИВОТно: ЧЕТИРИ ЛАПИ и VOX POPULI променят разговорa за правата на животните

Avatar

Публикувано

на

ECI FP

Арт акция на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Студио за документален театър VOX POPULI в Княжеската градина на 25 ноември – Световен петък без кожа

На 25 ноември се отбелязва Световният петък без кожа и на този ден символично в цял свят се заклеймява всяка жестокост към животните, която включва и тяхното отглеждане и унищожаване, заради ценните им кожи. За щастие, все повече активни и осъзнати европейски граждани заявяват своята твърда позиция срещу този жесток бизнес и глобалната емпатия и солидарност се увеличават.

У нас организацията за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ в колаборация със Студио за документален театър VOX POPULI разчупват правилата, по които се говори за правата и защитата на животните, като представят нов поглед върху този проблем с арт акцията За кожата на едно ЖИВОТно.

В петък, 25 ноември, от 17:00 часа в културното пространство за съвременно изкуство „Контейнер VOX POPULI“ в Княжеската градина (градинката на паметника) в София всеки минувач ще може да стане свидетел на арт пърформанса „Кожа | Живот“ и да се запознае отблизо с жестоката истина за фермите за ценни кожи в България и ужасяващите условия, при които животните страдат ден след ден, само за да бъдат убити заради техните  кожи.

“Вярвам, че изкуството е мощен инструмент, който може да ни помогне да достигнем по-дълбоко в съзнанието на хората и по този начин да ги накараме да мислят, да ги провокираме да реагират. Искрено се надявам, че “Кожа | Живот”, който създадохме с екипа на VOX POPULI, ще успее да събуди в публиката емпатия към страданията на животните, жертва на човешката алчност и жестокост. В ЧЕТИРИ ЛАПИ от много години се борим за тази кауза и използваме всички възможни методи, за да информираме обществото и заедно да помогнем за изкореняването на тази зловредна практика, която няма място в цивилизования свят.“

Advertisement

споделя Деница Славова, ръководител “Комуникации” на ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

Za kojata

Театралният спектакъл “Кожа | Живот” е изцяло базиран на специфичната вербатим техника, която е популяризирана в България от VOX POPULI. Актьорите възпроизвеждат на живо гласовете на интервюирани от тях хора, едно към едно или – „вербатим“ (от лат. дословно). Задачата на този арт проект е да постави в центъра на обществения дневен ред случващото се във ферми за кожи в ЕС, където годишно умират 10 милиона норки, а България е част от тази статистика. Неда Соколовска, режисьор и театрален активист, основател на Студио за документален театър VOX POPULI и автор на “Кожа | Живот”, споделя: „Затварянето на фермите за ценни кожи за мен е както хуманен, така и цивилизационен казус  – стоящ на прага на екологичната катастрофа,  човекът на XXI век би трябвало вече да е осъзнал, че неговото собствено оцеляване зависи от опазването на другите животински видове. Избиването на норки и други животни заради кожите им е една от най-варварските и арогантни прояви на човешка жестокост и това трудно би могло да се оспори. С нашата акция целим да атакуваме този проблем със средствата на най-социалното и политическо изкуство – театъра. Избрахме три истории които да представят различни ъгли към темата –  думи на реални хора, които актьорите на VOX POPULI представят честно и автентично. Надяваме се през акцията „За кожата на едно ЖИВОТно“ да активираме онази социална загриженост, която има силата да променя закони и да се противопоставя на жестокостта.“ 

Театралният спектакъл “Кожа | Живот” ще бъде игран в петък, на всеки кръгъл час от 17:00 до 20:00 часа, за да могат повече хора да станат част от арт акцията. Входът е свободен. 

Арт акцията „За кожата на едно ЖИВОТно“ цели да призове повече хора към подписване на европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“ (#FurFreeEurope), която при успех може да доведе до забрана на фермите за ценни кожи в целия ЕС. Нужни са 1 000 000 подписа, до този момент те са 601,127, а подписването на официалната петиция за Европа без кожи #FurFreeEurope става ТУК.

Екип на Кожа | Живот”

Advertisement

Режисура и драматургия: Неда Соколовска

Видео: Албена Баева

Оператори: Стефан Куцаров и Лъчезар Димитров

Координатор: Магдалена Славова

Звук и осветление: Ивайло Георгиев

Advertisement

Участват: Василия Дребова, Георги Налджиев, Мила Банчева

Continue Reading
Advertisement