Connect with us

Култура

За първи път „ЗИМЕН ПЪТ“ в България

Avatar

Публикувано

на

posterСъвсем скоро меломаните у нас ще могат да се насладят на един много специален рецитал. „Зимен път” е вокален цикъл на майстора на тази музикална форма Франц Шуберт. Прочутият композитор го създава през 1827 г., използвайки за основа 24 поеми на немския поет Вилхелм Мюлер. Песните в него отразяват душевното състояние на романтичния герой, редувайки чувства като самота, отчуждение, безнадеждност и копнеж за утеха в смъртта. Всичко това е изразено с музика, докосваща директно и дълбоко душата на слушателя.

На концерта на 25 февруари ще чуем за първи път у нас цялостния цикъл „Зимен път“ в изпълнение на Матиас Гьорне, който достига пълна идентификация с романтичния герой и музиката на Шуберт. Световноизвестният немски баритон Гьорне категорично е номер 1 в този жанр според музикалните специалисти. Достоен последовател на великия Дитрих Фишер – Дискау, изпълнителят развива свой неповторим стил на интерпретация, в който хипнотичното му въздействие транспортира директно посланието на композитора до емоционалното възприятие на слушателя. Благодарение на невероятния си талант, Гьорне омагьосва публиката по целия свят, независимо дали се изявява пред американски меломани в Карнеги Хол, пред японски зрители в NHK Hall или пред претенциозните австрийски слушатели в Musikverein. Неговото силно въздействие ще усети и българската публика в зала „България”.

На пианото, в абсолютна симбиоза с певеца, ще чуем Мария Принц. Още по време на следването си в Берлин при Рудолф Дункел, акомпанирал на певци като Петер Шрайер и Тео Адам, Принц се докосва до тайните на този репетоар, усвоявайки го до съвършенство.

Матиас Гьорне

Матиас е почетен член на Royal Academy of Music London. Той е постоянен гост на сцените на световноизвестни оперни театри като Metropolitan Opera в Ню Йорк, Covent Garden в Лондон, Staatsoper във Виена, Semperoper в Дрезден, Opéra National de Paris и Teatro Real Madrid. Матиас изнася около 100 концерта на сезон в най-реномираните зали като Carnegie Hall, Musikverein във Виена, Chicago Symphony Center, Londons Wigmore Hall, Théâtre des Champs-Élysées в Париж.

През 2014 г. Гьорне направи истинска сензация след като приема главната роля в операта „Воцек“ от Албан Берг под диригентството на Джеймс Ливайн в Metropolitan Opera в Ню Йорк. Той замества разболелия се Томас Хемпсон без нито една репетиция! Предишната вечер – на 5 март, Матиас пее песенния цикъл на Шуберт „Хубавата мелничарка“ в Карнеги хол, когато идва молбата от Метрополитан да спаси премиерата на следващия ден. Изпълнителят потвърждава без колебание. Той отива следобед в операта, за да му вземат мерки и прекроят костюмите и пее с феноменален успех няколко часа по-късно на премиерата. Световната преса не пести суперлативи за изявата му и за извършения подвиг.

Матиас Гьорне записва поредица от 11 диска с песни на Шуберт за „Harmonia Mundi“ – Goerne Edition. Наскоро бе издаден осмия албум от серията. За диска със заглавие „Горски цар“ изпълнителят печели ICMA Award 2014 – международната награда за класическа музика.

Advertisement

maria_prinz

Мария Принц

Родена и израснала в семейството на големия български композитор Константин Илиев, Мария завършва Висшето училище за музика „Ханс Айслер” в Берлин, специализира във Виена при Йорг Демус и в Париж при Ивон Лефебюр. Вече 30 години тя живее и работи във Виена и преподава в местния Университет за музика.

Сред концертните й изяви като соло пианист се открояват тези с Виенската филхармония под диригентството на Рикардо Мути, със Софийска филхармония с диригенти Сър Невил Маринер, Патрик Галоа, Мартин Пантелеев и др.

Мария изнася самостоятелни концерти на фестивалите в Залцбург, в Сапоро (Pacific Music Festival), Мартенски музикални дни в Русе и др. Аплодират изявите й и в Carnegie Hall – Ню Йорк, Queen Elisabeth Hall – Лондон, Musikverein и Konzerthaus във Виена, Bunka Kaikan в Токио.

Концерти с камерна музика Мария прави със световни величини като членовете на Виенска филхармония Алфред Принц, Петер Шмидл, Волфганг Шулц, Дитер Флури, а също и с флейтиста Патрик Галоа, кларинетистите Андрю Маринер и Филип Кюпер и сопраното Красимира Стоянова.

Многобройни дискове са увековечили таланта на Мария Принц. Сред най-новите са Сонати за флейта и пиано от Моцарт с Патрик Галоа, концерти от Шулхоф, Д‘Енди и Кренек под диригентсвото на Сър Невил Маринер, а в началото на 2015 година ще бъде издаден нов диск с вариaции от Бетовен.

БИЛЕТИ

Билетите за концерта на Матиас Гьорне и Мария Принц ще бъдат на цени от 15 до 50 лева

Advertisement

Продажбата на билети стартира на 31 октомври (петък) 2014 г. от 10:00 ч.

Билетите могат да бъдат закупени от:

КАСАТА НА ЗАЛА БЪЛГАРИЯ

  • касата на Тикетпро в билетен център НДК
  • онлайн на адрес www.ticketpro.bg
  • КАСИТЕ НА ТИКЕТПРО БЪЛГАРИЯ И НЕГОВИТЕ ПАРТНЬОРИ

както и в магазините:

  • София – Вижън, ЕВРОТУРС, книжарница „Селект”, МУЗИКАЛЕН МАГАЗИН „ЯКО”
  • Пловдив – Мюзик център, РОК ШОП
  • Бургас – Саунд гардън
  • Велико търново – Медуза
  • Плевен – МУЗИКАЛЕН МАГАЗИН „РУЛИ”
  • Варна – ОЗЗ МЮЗИК
Continue Reading
Advertisement