Connect with us

Кино

“Звярът е още жив“ на Мина Милева и Весела Казакова в Европейския парламент

Avatar

Публикувано

на

The beast is still alive in the EP 1

снимка: ПР

Пред пълна зала на 5 декември в Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата Светослав Малинов Мина Милева и Весела Казакова представиха филма „Звярът е още жив“. Темата за престъпленията на комунизма от близкото минало на България и за актуалното влияние на левите движения в света предизвика сериозен дебат сред гостите. След своята впечатляваща премиера пред българска публика миналата година в бившия Партиен дом, филмът за пореден път напомни позицията на своите автори, че престъпленията на комунизма трябва да бъдат изучавани.

Гостите, сред които дипломати, евродепутати, служители на евроинституциите, представители на българската общност в Белгия и медии, се запознаха с истинската история, вдъхновила филма. Млада жена отваря досието на починалия си дядо двадесет и пет години след падането на комунизма в България, за да възстанови колективната родова памет. Многопластовият разказ, преплетен с живописна анимация, представя един от членовете на горянското движение – първото и най-масово антикомунистическо движение в Европа. Така откровеният диалог между дядото и неговата внучка след прожекцията прерасна в дискусия за тази забравена част от историята ни, която продължава да бъде манипулирана от леви политици.

В дебата след филма взеха участие и много млади хора, които искаха да разберат защо чак сега се говори за престъпленията на социализма в България, защо чуват за първи път за горяните. Весела Казакова обърна внимание, че този филм е предназначен точно за тях. „Става дума за репресивен режим и голяма болка. Изисква се време да започне да се говори за тези процеси“. „Съществуват изследвания, според които са нужни поне 25 години след национална травма, за да започнат хората да говорят за случилото се“, допълни Мина Милева. „Младите хора тепърва ще задават още повече въпроси и ефектът върху тях ще е най-голям. За съжаление, сметката я платиха нашите родители.“, каза Светослав Малинов, и завърши с думите, че  както не може да има политическа и морална давност за престъпленията на комунизма, така не може да има давност за страданията на репресираните.

„Звярът“ е част от селекцията на много престижни международни фестивали, сред които тези в Сараево, Варшава, Гьотеборг и най-големия фестивал за документално кино в света – IDFA, Амстердам. Филмът продължава успешно световния си фестивален път, като спечели вече няколко награди за най-добър документален филм.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement