Connect with us

Lifestyle

Зимното онлайн издание на MASTER OF ART с много изненади 

Avatar

Публикувано

на

Making a Mountain The mountain scaled

снимка:ПР

от 12-и до 28-и февруари на Neterra.TV+

Фестивалът за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството, се готви за шестото си издание. В периода от 12-и до 28-и февруари 2021 на платформата Neterra.TV+ ще могат да се гледат 30 пълнометражни и 17 късометражни заглавия, включени в MASTER OF ART, на който НДК е традиционен партньор. Продукциите, много от които сами по себе си представляващи произведения на изкуството, ще бъдат достъпни онлайн по всяко време от всяка точка на страната. Селекцията от пълнометражни филми включва 15 премиерни заглавия и 15 от фаворитите от предишни издания, станали любими на публиката и журито. Предварителната продажба на пакетите за фестивала стартира от 2-ри февруари: https://neterra.tv/festival/master-of-art.

Сред 15-те продукции, които за първи път ще бъдат представени у нас, се открояват атрактивни заглавия, отново засягащи най-разнообразни теми. За почитателите на седмото изкуство ще е интересно да се запознаят с филма за Клаудия Кардинале „Клаудия, мистериозната“, както самият Федерико Фелини нарича знаменитата актриса. За любителите на архитектурата и оригиналните решения за градската среда ще е вълнуващо да проследят историята на „Да си направиш планина“, описващ как изключителният датчанин Бярке Ингелс превръща покрива на голям завод за преработка на отпадъци в ски писта в самия център на Копенхаген. Филмът „Тайните на Модиляни“ пък разкрива нечувани факти около митовете, обкръжаващи живота на италианския художник и бохем. Чрез „Елиът Ъруит: Мълчанието звучи добре“  зрителите ще се докоснат до интимния свят на един от най-знаковите фотографи-документалисти на 20-и век. Селекцията от премиерни заглавия включва и българско участие – „Човекът с лулата“ на режисьора Андрей Кулев, който среща публиката с професор Иван Веселинов и неговите всестранни таланти на режисьор, сценарист, художник, карикатурист, поет, оставили следа в съдбата на три поколения. В този документален филм един аниматор отдава почит на друг аниматор – знакова фигура и носител на редица награди, сред които и Златна палма от Филмовия фестивал в Кан за най-добър късометражен филм.

Между премиерните продукции от зимното онлайн издание на MASTER OF ART попадат и две, в които централна роля играят градовете и тяхната история. „Монреал в светлината на спомените“ представя изключителната арт инсталация „Cité Mémoire“, която разказва за отминалите времена чрез гигантски прожекции по каменните стени на старата част на града – едно естетическо преживяване, което превръща филма в същинско произведение на изкуството. Наскоро открити любителски кадри от началото на 40-те години на 20-и век от полската столица  и еврейското гето на града са в основата на филма „Варшава: Разделен град“. Тези непоказвани досега кадри са нямото свидетелство на трагизма на военновременното разделение на града и избиването на неговите обитатели.

Advertisement

Най-разнообразни истории за традиционно и съвременно изкуство от африканските държави Камерун, Лесото и Мароко ще бъдат безкрайно любопитни за българския зрител. А историята на най-известните кимона в Япония и по света, сътворени от уникалния майстор Итику Кубота, допълва разнообразието от сюжети за изкуство.

Сред наградените филми, попадащи в специалната селекция с фаворити от предишни издания на MASTER OF ART, са истории за израелския писател Етгар Керет,

художниците Оскар Кокошка и Фернандо Ботеро, архитектите Мис ван дер Рое и Франк Гери, режисьорите Милош Форман, Федерико Фелини и Лукино Висконти. Във филма „Каренина и аз“ зрителите ще чуят Лиъм Нийсън като Толстой, а в късометражната селекция пък могат да се насладят на гласа на самата Глен Клоуз, озвучаваща филма за Андреа дел Верокио, един от учителите на Леонардо.

Пълната селекция от 30 пълнометражни и 17 късометражни филма от онлайн изданието на MASTER OF ART ще бъде достъпна между 12-и и 28-и февруари на Neterra.TV+. От 2-ри февруари в продажба влизат два вида пакети: пълен достъп срещу 25 лв. или 15 филма по избор срещу 15 лв. В пакета от 15 филма всички късометражни филми се равняват на един пълнометражен. 

Пакетите вече са достъпни тук: https://neterra.tv/festival/master-of-art

Advertisement
Continue Reading
Advertisement