Connect with us

Общество

„Избери важното“ – всичко за предизборната кампания в ефира на Българската национална телевизия

Avatar

Публикувано

на

Обществената телевизия гарантира обективно и справедливо отразяване, осигурявайки равно безплатно време на всички политически субекти

Предизборната кампания и специалните студиа в изборния ден са основен приоритет в програмата на Българската национална телевизия през следващия един месец. Обществената телевизия ще осигури на зрителите пълномащабна картина на предизборната кампания в периода от 2 септември до 30 септември, гарантирайки обективно и справедливо отразяване с равно безплатно време на всички политически субекти, регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Съгласно подписаното споразумение между политическите субекти, Българската национална телевизия и Централната избирателна комисия, БНТ 1 и БНТ 2 предоставят в периода от 2 септември до 30 септември над 1900 безплатни минути на всички партии, коалиции и инициативни комитети, които ще участват абсолютно равнопоставено в предавания на обществената телевизия.

Наред с излъчване на встъпителните и заключителните предизборни клипове,  Българската национална телевизия дава възможност за безплатна форма на изява в телевизионни диспути – всяка седмица от кампанията в понеделник, сряда и четвъртък от 16:00 часа по БНТ 1, с изключение Деня на независимостта на България 22 септември, – в които ще мерят сили кандидати за народни представители от всички регистрирани от Централната избирателна комисия партии, коалиции и инициативни комитети. Водещи на диспутите по БНТ 1 ще са Аделина Радева, Мая Костадинова, Илина Бисерова, Даниел Михайлов и Симеон Иванов.

Безплатни диспути между кандидатите за народни представители в регионите ще се реализират в регионалните телевизионни центрове на БНТ в страната, като ще се излъчват в ефира на БНТ 2.

Advertisement

Българската национална телевизия предоставя възможност за безплатни участия на представители от всички политически партии, коалиции и инициативни комитети в общо 18 броя на предаването „Още от деня“, в 3 броя на предаването „Референдум“ и в 4 броя на предаването „Панорама“.

Организацията на предизборния процес, агитационните събития в рамките на предизборната кампания,  посланията на политическите субекти, видео визитки на кандидат-депутати ще бъдат представяни в специалното всекидневно предаване „Гласовете на България“ след централната емисия новини „По света и у нас“ от 20:00 ч. по БНТ 1. Водещи на „Гласовете на България“ ще са Филипа Огнянова, Нора Арсова, Боряна Черганова и Костадин Филипов. Платени форми на участие Българската национална телевизия предоставя и под формата на интервюта в предаванията „Денят започва“, „Денят започва с Георги Любенов“ и „Говори сега“.

Българската национална телевизия ще отразява обективно и справедливо проявите на кандидатите, регистрирани от партиите, коалициите и инициативните комитети, при зачитане на тяхната равнопоставеност и значимост въз основа на правилата, приети от Централната избирателна комисия. Партиите и коалициите, които са регистрирали кандидати във всички изборни райони при избори за народни представители, имат право на равно участие. Българската национална телевизия ще отразява проявите на кандидати за народни представители, като прилага редакционна независимост и отговорност при спазване на принципите и правилата, определени в решенията на Централната избирателна комисия, спазване на действащото законодателство и добрата журналистическа практика.

Наред с палитрата от разнообразни форми на участие, напълно равнопоставено за всички политически партии, коалиции и инициативни комитети, предизборната кампания в периода от 2 септември до 30 септември ще бъде на фокус и в онлайн каналите на Българската национална телевизия. Обществената телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е сред основните приоритети.

В новинарския сайт BNTNEWS.BG и в мобилното приложение BNT NEWS ще бъде предоставена богата информация за предизборната кампания с акцент върху видео съдържанието и допълнителна база данни, които потребителите ще могат да филтрират по избирателни райони, политически партии, коалиции и инициативни комитети. Потребителите ще могат да се възползват и от уникалната за българското онлайн пространство технология „Чуй новините“. Иновативната функционалност, развита на база изкуствен интелект, е интегрирана в новинарския сайт BNTNEWS.BG и в мобилното приложение BNT NEWS, като позволява на потребителите да слушат новините, докато използват своите мобилни устройства или са в движение.

Advertisement

Новините в развитие следете на BNTNEWS.BG

Continue Reading
Advertisement