Connect with us

Музика

Известни БГ рок групи с общ проект под надслов „Мъже против насилието“ над жени

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

С поредица от концерти на живо известни български рок музиканти поставят началото на кампания против насилието над жени. Инициативата „Мъже против насилието“, която обединява рок бандите Innerglow, No More Many More, Jean Mar, Jeremy? и P.I.F., има за цел да привлече вниманието на българската общественост, медиите и бизнеса и да даде повече гласност на така наболелия въпрос за насилието над жени у нас.

Домашното, сексуално и психологическо насилие са особено актуален проблем, с който ежедневно се сблъскват огромен процент жени както по света, така и в България. Според доклад на Агенцията на Европейския съюз за основните права, публикуван през 2014 г. и обхващащ всички 28 страни членки на ЕС към онзи момент, една от всеки 10 жени е била подложена на някакъв вид сексуално насилие от навършването на 15-годишна възраст, а една от всеки 20 е била изнасилена. По данни на МВР само в периода януари-май 2022 г. регистрираните жертви на домашно насилие в България са 4 пъти повече в сравнение с тези през цялата 2021 г., като от общо 1738 регистрирани случаи в първите пет месеца на миналата година 1194 са с жени, а 409 – с деца.

Тази тревожна статистика и зачестилите у нас случаи на насилие над жени, довело до фатален край, са в основата на кампанията „Мъже против насилието“, в която се обединяват популярните рок банди Innerglow, No More Many More, Jean Mar, Jeremy? и P.I.F.. С поредица от концерти обичаните от феновете на рока групи имат за цел да ангажират вниманието на широката общественост по наболелия въпрос, напомняйки, че домашното и сексуално насилие са обществен, а не частен проблем.

С всяко от събитията музикантите се обръщат както към своите фенове, така и към медиите, бизнеса и всеки, който се припознава в каузата на „Мъже против насилието“ в България с призив за обединяване на усилията в посока преодоляване на пречките пред достъпа до осведоменост и намаляване безнаказаността на насилието над жени и млади момичетата.

Advertisement

Сред основните проблеми, за които трябва да се говори според рок изпълнителите, са все още съществуващите негативни стереотипи, липсата на достатъчна институционална подкрепа и законова гаранция, които подкопават започналите усилия на национално ниво и са причина за по-ниската степен на наказателно преследване или отпадане на дела от наказателноправната система.

Първото събитие на живо, с което се поставя официалният старт на кампанията, е концертът на Innerglow, No More Many More и Jean Mar, който ще се състои на Международния ден на жената 8 март от 20:00 часа в столичния клуб Singles в НДК. Освен лайв изпълнения от своя репертоар, част от музикантите ще споделят и повече за личните си подбуди да застанат зад каузата. Първите 40 посетители на концерта с кауза ще получат безплатни тениски с логото на кампанията, а част от събраните средства ще финансират още събития от инициативата.

Следващите концерти от #МъжеПротивНасилието, които ще се проведат по-късно през пролетта, са на групите Jeremy? и P.I.F.

Каузата се реализира с помоща на Digital Health and Innovation Cluster България и нейните партньори. Повече за откриващото кампанията „Мъже против насилието“ събитие можете да следите във фейсбук.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement