Connect with us

Култура

Издателство Еднорог с ново издание на „Митове“ на Стивън Фрай

Avatar

Публикувано

на

Cover MITOVE

Страсти, секс, кръв, насилие, кръвосмешения, битки, чудовища, богове и герои…„Игра на тронове“? Не, просто древногръцките митове, преразказани по

неповторим начин и с невероятно чувство за хумор от Стивън Фрай. „Митове“ пресъздава тези удивителни истории в контекста на нашето съвремие, в цялото им великолепие и дълбоко човешка значимост.

След „Митове“ Фрай продължи в същия стил с втората част „Герои“, разказваща за простосмъртните, издигнали се със сила, ум и храброст над себеподобните си и за чиито подвизи се носят легенди. Скоро очакваме и третата част „Троя“, която ще е кулминацията на неговия митологичен труд.

Стивън Фрай, блестящ и харизматичен актьор, телевизионен водещ и режисьор, добре известен на българската публика с незабравимото си превъплъщение в ролята на Джийвс от комедийния сериал „Дживс и Устър“, е и автор на бестселъри и автобиографични книги, нашумял напоследък и с вдъхновения прочит на аудиоверсиите на седемте книги за Хари Потър.

Неговата възторжена интерпретация на древногръцката митология демонстрира впечатляваща ерудиция,  заразителен  хумор, широка култура и неповторим стил.

Advertisement

“Книгата е идеална за 21 век.”- Таймс

Талантите му са безкрайно много. Стивън Фрай е определян като истинско британско съкровище. Той е актьор, комик, журналист, писател, поет, режисьор, сценарист и драматург, носител на много престижни награди. Припознаван в културните среди за еталон на т.нар. английски дух, неговото име се свързва с изящно владеене на езика, класически хумор и ерудирано присъствие. Сред близките му приятели е актьорът Хю Лори, негов състудент в Кеймбридж. Двамата изграждат необикновен комедиен тандем и участват в култови сериали като „A Bit of Fry and Laurie“ (1989 – 1995) и „Джийвс и Устър“ (1990 – 1993).

Стивън Фрай е водещ на церемонията по раздаване на британските филмови награди БАФТА в продължение на 12 години. Сред хитовете с негово участие са „Госфорд парк“, „V като Вендета“, „Шерлок Холмс: Игра на сенки“ и трилогията „Хобит“. Често озвучава различни филми и видео игри. Той е и гласът зад аудиоверсиите на седемте книги от поредицата за Хари Потър.

През 2007 г. Фрай е удостоен с награда за цялостното си творчество на церемонията по връчването на Британските комедийни награди. Известен е със своите активни позиции спрямо разнообразни обществени проблеми. Неговите ярки личностни убеждения превръщат творчеството му в извор на вдъхновение и мъдрост, пораждайки житейски размисли у всеки, докоснал се до него. Оригиналните му гледни точки предлагат възможност за интерпретации на изконни общочовешки въпроси, основани на финия баланс между ирония и самобитност.

Преводач: Боряна Джанабетска

Редактор: Десислава Райкова

Advertisement

Корица и оформление: Христо Хаджитанев

 

Continue Reading
Advertisement