Connect with us

Култура

Издателство „Сиела” през 2019 г.

Avatar

Публикувано

на

ciela 2019

Книжна, емоционална, изпълнена с усилена работа, редица нови заглавия и културни събития – това бе 2018 г. за екипа на издателство „Сиела”. През последните 12 месеца издадохме над 180 заглавия и ви поканихме на над 70 премиери и срещи с автори в София и страната.

За нас 2018-та бе една своеобразна „Еволюция на всичко”, която започна с „Оксиморон” – тъй като разсъждавахме защо „Бог не е велик”, докато разказвахме историята на „Дядо Добри. Светецът от Байлово”. Бихме „Отбой в полунощ” и поехме със „Сестри Палавееви. По пътя към Новия свят”, за да стигнем до заключението, че „Щастието е… 500 начина да ти покажа, че те обичам”. Посетихме „Училището за Добро и Зло”, където видяхме „Момичето, което четеше в метрото” и  „Жената на прозореца”. Отправихме се към „Кралска академия”, а там срещнахме пакостниците „Майлс и Найлс” и „Тими Провала”. Отскочихме набързо до „Република на въображението”, където се запознахме с „Другата” и „Безумецът от Таро”, който „Зове овцете си по име”. Междувременно не забравихме и да ви отправим ценни съвети: „Не се предавайте!” и „Бъди какъвто си”.

Когато бяхме „На предела” на силите си се отбихме в „Магазинът”, за да хапнем нещо „Вкусно с усмивка” и да чуем „Песента на хляба”. Погледахме световното по футбол и проследихме историите на „Ливърпул” и „Манчестър Юнайтед”, докато се учехме „Как да гледаме и разбираме футбола”. След това прекарахме „Едно лято в Италия”, изживявайки истинска „Рапсодия в Тоскана” и се върнахме у дома, за да поемем „През пет планини”, където срещнахме „Господарката на езерото” и „Лордът от планетата Земя”. Стигнахме далеч в добра компания – на „Софийски магьосници: В сърцето на Странджа”, където отседнахме в „Най-екзотичният хотел „Мариголд”” и се отдадохме на „Морски обреди”. „След бягството” извадихме от ръкава си няколко „Жокери” и поехме към нови „101 отбивки: с деца”. Возихме се на „Призрачната гондола”, запалихме „Малки пожари навсякъде”, покиселяхме с „Просто Спас” и се озовахме в необятната шир „От Балкана до Дунав”. Направихме нова „Аутопсия на една любов”, избистрихме и „Философия в будоара”, като неочаквано се оказахме в „Светът на Вещера”.

На есен, „Когато капят кестените”, по повод 50 години от особено значимата в историята на XX век 1968 г. направихме равносметка на европейската „1968. Смазването на Пражката пролет” и на „1968. Дневник на една преломна година. От Виетнам до Мексико”. Димитър Бербатов ни разказа как се правят нещата „По моя начин”, а междувременно погледнахме за „Наука в душата” и разбулихме редица „Митове и истини за храненето”. Отведохме ви в „Стаята на чудесата” и ви споделихме „Коледна тайна”, а точно когато се запитахме „Стигнахме ли вече?”, последва „Примигване на екрана”, започна „Песента на моряка”, а ние утолихме своята „Жажда” в компанията на юбиляра „Английският съсед” и се впуснахме в приключения и нови „Зимни приказки”.

През 2019 г. издателство „Сиела” е приготвило още много и разнообразни книжни забавления, с които ще ви радваме непрестанно!

Advertisement

Още през януари ще се появят така чаканата трета част от поредицата на Соман Чейнани „Училището за Добро и Зло 3: И заживели щастливо за последно“ и още книги от омайните британски разказвачи Инид Блайтън и Тери Пратчет –„Вещици и магьосници” и „Последният герой”, който ще бъде в луксозно издание с твърди корици и илюстрации на Пол Кидби. Приготвили сме ви ново издание на „Геномът” от Мат Ридли и най-мащабната биография на Владимир Путин – „Вова, Володя, Владимир” от Кристина Курчаб-Радлих. В публицистичния сектор до края на 2019 г. от нас очаквайте още „Нищо друго освен истината” – сборник с някои от най-знаковите материали на Анна Политковская, сред които и последните й текстове, както и отзиви и репортажи, свързани с нейната смърт, а също и възгледите на Ноам Чомски за разпада и войните при съседите ни в „Югославия”. Предстоят ново издание на „Силата на мита” на Джоузеф Камбъл, „Кратка история на Европа” от Саймън Дженкинс, историческото изследване „Под чужди небеса” на брилянтния Норман Дейвис и сборникът с нехудожествени произведения на Тери Пратчет, озаглавен „Грешка на клавиатурата”. Сред научно-популярните заглавия на „Сиела” през 2019 г. се открояват „Блус за черна дупка” на Джана Левин, „Инстинктът на съзнанието” от големия Майкъл Газанига, впечатляващият труд „Възход и падение на динозаврите” на Стив Брусат и „Законите на човешката природа” от Робърт Грийн.

Любителите на художествената литература ще зарадваме с неиздаваното у нас продължение на „Пилето” от модерния класик Уилям Уортън – „Ал”, както и с два романа на Никос Казандзакис – непубликувания досега в България юношески роман „Александър Велики” и непревеждания до момента „Каменната градина”, посветен на Китай, будизма и неговите духовни търсения.

Очаквайте от нас също нови заглавия от любими автори като Джани Родари – „Приказки от пишещата машина”, и Ришел Мийд с нейното „Изумрудено море”, „Инспекция” на Джош Малерман и „Жокери 2” и „Жокери 3” в съставителство на Джордж Р. Р. Мартин. В поредицата DC Icons ще видите „Батман. Нощния хищник” от Мари Лу и „Жената-котка” от Сара Дж. Маас. За първи път на български ще излязат „Убийството на прислужницата” от П. Д. Джеймс, „Дванайсет нощи” на Андрю Зюркър и „Възходът на кралицата” от Ребека Рос .

Отново ще  ви въвлечем и в света на музиката – с мемоарите на дългогодишния китарист на „Джудас прийст” Кей Кей Даунинг, публикувани в „Дни и нощи с „Джудас прийст”, както и на модерната поезия – с втората поетична книга на авторката на „мляко и мед” Рупи Каур.

2018 г. бе запомняща се и за правната редакция на издателство „Сиела”, която може да се похвали с редица основополагащи заглавия и мащабни трудове като „Административен процес. Шесто преработено и допълнено издание” на проф. д-р Кино Лазаров и проф. д-р Иван Тодоров, „Компетентност на административните органи” на проф. д-р Дарина Зиновиева, „Индивидът в международното право” на заместник-омбудсманa доц. д-р Диана Ковачева, двата тома на „Предизвикай: Етажната собственост! (2008–2018)” на доц. д-р Стоян Ставру и др. През 2019 г. сред юридическите ни издания очаквайте „Българско гражданско процесуално право. Десето издание” от проф. д-р Живко Сталев, проф. д-р Анелия Мингова, проф. д-р Валентина Попова, проф. д-р Огнян Стамболиев и проф. д-р Ружа Иванова, „Наказателно право. Обща част. Второ издание” на проф. д-р Александър Стойнов, „Теория на модерната държава” от  Тенчо Колев и нова книга от доц. д-р Ставру: Предизвикай: Защитата на правото на собственост”.

Advertisement

В „Сиела” изпращаме тази година с широки усмивки и сърдечна благодарност на всички читатели, редактори, коректори, сътрудници и партньори – всички вас, които ни радвате с любов и уважение към работата ни чрез непрестанната обратна връзка, мнения, коментари и отзиви за книгите ни!

Обещаваме ви през 2019 г. да ви дадем още много поводи за книжни вълнения, да ви зарадваме с богата палитра от качествена литература – както преводна, така и българска, и да ви поканим на още много и запомнящи се срещи с любими писатели, за които ще се говори дълго.

Защото, както знаете добре, ние изДАВАМЕ повече!

Continue Reading
Advertisement