Connect with us

Литература

Излезе „В дворците на Кносос”

Avatar

Публикувано

на

дворците на Кносос cover

Във времена на герои и чудовища пренася илюстрованото издание на един от шедьоврите за възрастни и деца на големия гръцки писател!

Древногръцките легенди и митове продължават да живеят в паметта на човечеството  и да будят въображението му хиляди години след създаването им.  Те са реалистичните прародители на приказките, в които богове и простосмъртни си приличат и често пътищата им се преплитат.

Именно легендата за един от най-трагични древногръцки герои възкресява вълнуващата адаптация „В дворците на Кносос” на великия писател Никос Казандзакис (изд. „Сиела”) – тази за Тезей, обединителя на Атика, и за Минотавъра, сковал в страх остров Крит. Творбата излиза в ново луксозно издание с твърди корици и с въздействащите илюстрации на Васил Инджев.

Тезей, синът на цар Егей, е призван да се превърне в мъж, който ще разтърси основите на света. Пристигайки на остров Крит заедно с избраните атиняни, които трябва да бъдат принесени в жертва на Минотавъра в Лабиринта като кръвен дан, той е твърдо решен да освободи народа си от подчинението, което тегне над него. С помощта на дъщерята на цар Минос – смелата и непокорна Ариадна – той ще се изправи пред митичното чудовище и ще се опълчи на могъщия владетел.

Умело преплитайки любовна история и митичните приключения, Никос Казандзакис изгражда мозайка от изящно слово, което ще пренесе читателя в Древна Елада.

Advertisement

Това е време на прогрес, когато хората мечтаят да полетят, за да станат богоподобни. Време, когато светът се променя, когато морето бива завладяно от бързи галери, когато тайната на желязото тепърва ще бъде разкрита, а от север надигат глава русите варвари.

История за чудовища, богове и героични подвизи – В дворците на Кносос” плете разказ, който е смайваща съкровищница на човешкия дух. Наситените краски и размахът на стила на Казандзакис доукрасяват познатите полумитични образи, а авторът отправя посланието си – доброто трябва да надмогне злото.

Continue Reading
Advertisement