Connect with us

Култура

Излезе задълбочено изследване върху историята на съвременна Турция

Avatar

Публикувано

на

Историята на първата светска държава в мюсюлманския свят – Република Турция, е обект на изследване от проф. дин Дженгиз Хаков в изданието „История на съвременна Турция“ (ИК „Сиела“). Книгата проследява събитията в южната ни съседка от края на XIX век до 90-те години на XX век и обхваща разрушаването на Османската империя, превръщането на Турция в република, кемалистките реформи, икономическото и вътрешнополитическото положение в страната, приоритетите на външната политика, развитието на партийната система и ролята на армията.

Проф. дин Дженгиз Хаков разглежда детайлно както края на Османската империя, така и утвърждаването на Република Турция като светска държава. На тази база са логично обяснени множеството военни преврати от втората половина на XX век и различните коалиционни управления. Подробно са описани и анализирани ключовите за периода личности начело с Мустафа Кемал (Ататюрк). Не са пропуснати ключовите икономически и юридически промени. Всичко това прави „История на съвременна Турция“ цялостно и задълбочено изследване, благодарение на което можем да си обясним събитията в южната ни съседка от последните години.

В предговора на „История на съвременна Турция“ проф. дин Дженгиз Хаков  пише:

С кемалистките реформи се разрушават институциите на старата Османска държава и се създават новите на Турската република. Според Ататюрк модернизацията (европеизацията) е единственият правилен път за избавлението на Турция от вековната ѝ изостаналост. „Обществата, които не се модернизират – казва той – изостават в своето развитие и не могат да постигнат благополучието на цивилизованите общества“. Вливането на западноевропейската култура в източната турска култура при изграждането на Турската република е смел експеримент на Ататюрк в съвременната история на Турция.“

Проф. дин Дженгиз Хаков завършва Историческия факултет на Висшия държавен педагогически институт в Баку, Азербайджан. Специализирал е в Историческото дружество в Анкара и в Институт востоковедения към Руската академия на науките. От 1964 г. до 2004 г. работи в Института за балканистика при БАН. Чете лекции по „История на Турция“ у нас и в чужбина. Автор е на редица изследвания, свързани със социално-икономическото, вътрешно и външно-политическо развитие на Турция и ролята на военните в политическия живот на страната през ХХ век.

История на съвременна Турция“ излиза за първи път на български език в Турция през 2000 г. под името „Историята на Турция през ХХ век“. Второто ѝ издание датира от 2008 г., а настоящият труд е техен разширен, допълнен и редактиран вариант. Книгата е насочена не само към изследователи, преподаватели и студенти, но и към по-широк кръг читатели, които проявяват интерес към съвременната история на южната ни съседка.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement