Connect with us

Култура

Излезе „Отровни думи“ на Луиз Пени

Avatar

Публикувано

на

Луиз Пени

снимка: PR

Четири кратки думи, които прогонват мира и спокойствието от Трите бора. Петият роман от поредицата на знаменитата канадска писателка Луиз Пени излезе в навечерието на Пролетния базар на книгата и оглави класациите на книжарниците. През изминалата панаирна седмица „Отровни думи“ се превърна и в най-продаваното заглавие на „Софтпрес“ – издателството с книги за цялото семейство.

думи корицаЛуиз Пени, единствената в света петкратна носителка на наградата „Агата Кристи“, работи 18 години като журналист в канадското обществено радио, преди да напусне, за да стане писател. Първият ѝ роман – „Убийството на художника“, e отхвърлен и игнориран от над 50 издателства, преди да получи второто място в категорията за дебют на наградите на Британската асоциация на авторите на криминални романи.

Още от детството си е запален читател – често цитира в книгите си стихове, а заглавието на деветата книга от поредицата за инспектор Гамаш, How the Light Gets In, е цитат от песен на Ленард Коен – Anthem. Любопитна е историята и за произхода на заглавието „Отровни думи“.

То е вдъхновено от посещение на Пени и съпруга ѝ в музей във Ванкувър, където по това време се провежда ретроспективна изложба на Емили Кар – художничка, една от първите канадски представителки на модернизма и постимпресионизма в изкуството. Кар рисува северозападното крайбрежие на Канада и Британска Колумбия и улавя дивата красота на райони, които скоро след това са индустриализирани и разрушени. В младостта си художничката е изключително близка с баща си, разказва Луиз Пени, но в един момент прекъсва отношенията си с него и никога повече не си проговарят. Никой не знае причината за този внезапен разрив, но в писмо до приятел Кар казва „Бяха отровни думи“. В момента, в който Пени чува израза „отровни думи“ (на английски brutal telling), вади тефтерчето си за идеи и записва заглавието на следващата си книга.

Разрив настъпва и в Трите бора, когато трупът на непознат старец е захвърлен в любимото бистро. В село, където всички се познават, никой не е виждал неизвестния мъж жив. Или никой не си признава. А малкото налични улики водят към един от най-уважаваните жители на Трите бора.

Advertisement

Разследването на Гамаш разрива потулени тайни и безценнo съкровищe и го отвежда по-далеч от всякога. На другия край на континента. Какво общо имат със случая тотемните стълбове на индианците хайда и изящните дърворезби, сътворени от жертвата? Заплаха ли са семейство Жилбер, богаташите, преобразили до неузнаваемост старото имение „Хадли“? Опитният инспектор се изправя срещу мрежа от лъжи, за да намери път до истината, заровена в тъмните канадски гори.

Continue Reading
Advertisement