Connect with us

Култура

Излезе от печат „Резервен живот”

Avatar

Публикувано

на

„Резервен живот“ (превод: Божидар Манов, 528 стр., цена: 20 лв.) е разказ за поразителната съдба на сестрите Сребра и Злата, сиамски близначки, чиято голяма житейска мечта е да бъдат разделени. Повествованието въвежда сложни исторически и психологически превратности от 80-те години на миналия век до наши дни, по времето и след разпада на Титова Югославия. Авторката умело сплита теми и мотиви като отстояването на правото на идентичност, сбъднатите пророчества, тежкото бреме на вината, акултурацията, семейните ценности и традиции, нищетата на духа, дегизирана като социална бедност. Покъртителна лична история, през която отеква голямата тема за равносметката след политическото разделяне на бившата федерация.

Поет, новелист и преводач, Лидия Димковска е родена в Скопие, Македония, през 1971 година. На родния си език има публикувани пет сборника с поезия и два романа, редактирала е антология с текстове на млади македонски поети. Произведенията й са преведени на повече от 20 езика. Дебютният й роман излиза през 2004 г. със заглавие „Скрита камера” и също е издаден у нас. Димковска е носител на редица престижни литературни отличия, а през 2013 г. с „Резервен живот” печели Наградата за литература на Европейския съюз.

Премиерата ще се състои на 19-и май от 19 часа на сцената на Пролетния базар на книгата в НДК. Водещ: Светлозар Желев, Директор на Националния център за книгата. Авторката ще бъде представена от Кремена Димитрова.

Continue Reading
Advertisement