Connect with us

Култура

Излезе „Престъплението на Дядо Коледа“

Avatar

Публикувано

на

Доскоро напълно забравена, днес Мейвис Дориъл Хей отново напомня за славата си на безспорно един най-добрите британски автори на криминални романи от 30-те години на миналия век. Още при дебюта й с „Убийство в метрото“ тя предизвиква сравнения с Агата Кристи и Дороти Сейърс. Вторият й роман „Смърт край реката“ също жъне успех и сега ще се убедим в класата и умението й да изплита образцова криминална мистерия с нейния трети роман „Престъплението на Дядо Коледа“(изд. Еднорог), част от класическата поредица на Британската библиотека.

По традиция в навечерието на Коледа всички членове на рода Мелбъри се събират в имението Флаксмиър. Повечето от тях не изгарят от желание да бъдат тук, но такова е желанието на патриарха на фамилията сър Озмънд. Той има свои възгледи за това как трябва да се отбележи светлият празник, а тази година е решил един от гостите да раздаде подаръци на всички, преоблечен като Дядо Коледа. Именно този „Дядо Коледа“ ще открие досадния домакин с дупка от куршум в главата в неговия кабинет.

Заради тежкия си, непреклонен характер и желанието да се бърка в живота на своите роднини, сър Озмънд е недолюбван от повечето присъстващи. Въпросът е дали все пак някой от тях е способен да го убие? Отговор на този въпрос трябва да намери полковник Холсток, заел се с разследването. Той живее наблизо и смята, че познава повечето роднини на жертвата, но скоро разбира, че много от представите му са напълно погрешни. На всичкото отгоре единственият човек, който е имал възможност да стреля по сър Озмънд, няма никакъв мотив да го убие.

Мейвис Дориъл Хей поддържа интригата, разказвайки историята от различни гледни точки – на част от гостите и на самия полковник Холсток. Така научаваме повече подробности около убийството и действията на всички замесени. Основният проблем е, че някои от тях постоянно променят версиите за своите действия във фаталната нощ и Холсток трябва да установи дали го правят неволно или с умисъл. Подозренията, взаимното недоверие и ненавист спъват разследването му, но той не изпуска следата сред плетеницата от откровени лъжи и фалшиви улики.

Книгата е част от поредицата на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза с тематично изработени оригинални корици. Несправедливо пренебрегнати и неоценени навремето, много от тези заглавия не са били издавани повторно след края на Втората световна война.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement