Connect with us

Литература

Излезе „Сърце на вятъра” от Донал Райън

Avatar

Публикувано

на

Cover Syrtse na vyatyra

На 21 юли излезе от печат „Сърце на вятъра” – горчиво-ироничен, остроумен текст, за който ирландският писател Донал Райън печели Европейска награда за литература.

„Сърце на вятъра“ (превод: Надежда Розова, изд. Колибри) е композиран като пъзел от взаимно допълващи се истории и се отличава с езикова виртуозност, опростена пунктуация и лаконичен изказ. Всяка глава представя гледната точка на даден герой. Под привидно гладката повърхност на ежедневието бълбукат тежки морални дилеми и полюсни чувства. В борбата си да преодолеят последиците от финансовата криза, жителите на ирландско градче са принудени да надникнат отвъд привидностите в обществените и личните си отношения, да се преборят с демоните си, да разгадаят едно старо убийство и едно ново отвличане, да се съхранят поотделно и като общност, да поставят ново начало.

Роден през 1976 г., Донал Райън е литературното явление в най-новата ирландска проза. Автор е на три романа и един сборник с разкази. „Сърце на вятъра” е първият му издаден роман и незабавно попада в дългия списък за наградата „Букър“, печели наградата на в. „Гардиън“ за дебютна книга, Ирландската литературна награда за дебют и на приза Книга на годината за 2012 г., а през 2016 г. става носител и на Европейската награда за литература. На литературния фестивал в Дъблин през 2016 г. е обявен за ирландска книга на десетилетието. Едноименният разказ от сборника му става Ирландски разказ на годината за 2015 г.

Continue Reading
Advertisement