Connect with us

Култура

Излезе „Червената панделка“ от Люси Адлингтън

Avatar

Публикувано

на

Червената панделка 1800х1800

Базиран на реални исторически събития, романът на Адлингтън е вдъхновяваща и трогателна история за спасителната сила на надеждата. 

През Втората световна война милиони деца намират смъртта си в лагерите на смъртта. Малцина са тези, които оцеляват и се превръщат в каторжници на трудовите лагери, които обгрижват нуждите на нацисткия режим.

На пазара вече може да откриете „Червената панделка“ от Люси Адлингтън – смразяваща хроника на Холокоста през погледа на едно дете и могъща и вдъхновяваща история за това как надеждата оцелява дори на мрачните места.

В някой друг живот Роз, Ела, Марта и Карла можеха да бъдат приятелки. Но четирите се намират в „Брезова гора“. И във Висшето шивашко студио или просто шивашкия цех на „Аушвиц-Биркенау“ няма имена, а само номера. И постоянен страх, че утре твоят номер може да бъде заличен.

Ела е една от милионите, които преминават през нацистките фабрики за смърт. Тя може да крои и да шие – нещо, което е научила от своята баба. Баба, която може би никога повече няма да види.

Advertisement

В сърцето на самия ад на земята, почти без сън и храна и със свито от ужас сърце, 14-годишното момиче трябва да шие и крои, да дава всичко от себе си, за да оцелее. Нейната задача е да шие рокли за надзирателките в лагера. Надзирателки като Карла – все още почти деца, попаднали в плена на нацистката пропаганда.

В сърцето на самия ад на земята Ела трябва да намери спасителна нишка, с която да запази човешкото в себе си, спомена за цветовете и надеждата някой ден да се озове отвъд кошмара – в мечтания Град на светлината, за който нейната най-добра приятелка в лагера Роз ѝ разказва всеки път, в който мракът около тях се сгъстява.

Но може ли детската вяра в светлината да победи и да се противопостави на жестоката реалност?

Ела има план и цел – да ушие рокля на Свободата. И пази една червена панделка, която да я отведе към нея.

Базирайки разказа си на на архивни документи и разкази на оцелели (включително Ева Шлос, доведената сестра на Ане Франк), Люси Адлингтън пресъздава реалната история на деградация, ужас и страдание в съществуващия в Аушвиц шивашки цех, пречупвайки я през погледа на най-невинните жертви на ужаса – децата.

Advertisement

В духа на „Крадецът на книги“, „Дневникът на Ане Франк“, „Момчето с раираната пижама“,  „Червената панделка“ е ярка, въздействаща и брилянтно написана творба, която напомня, че за свободата човек трябва да се бори, дори и това да означава да се изправи срещу целия свят.

Continue Reading
Advertisement