Connect with us

Култура

Излезе ЩЕ СЕ ВИДИМ ТАМ ГОРЕ от Пиер Льометр

Avatar

Публикувано

на

На 22 юни излeзе от печат романът, за който Пиер Льометр спечели най-престижното френско литературно отличие – „Гонкур” 2013!

„Ще се видим там горе“ (превод: Росица Ташева, 664 стр., цена: 20 лв.) не е поредният роман за Първата световна война, а текст с мощен антивоенен заряд, който осветлява предизвикателствата на следвоенното време. Едва оживелият Албер и тежко раненият Едуар с мъка свързват двата края в Париж. За да оцелеят, те организират гениална измама – продават несъществуващи проекти за паметници на всички, които искат да почетат паметта на загиналите във войната. Съдбата им се преплита с кроежите на лейтенант Прадел, който се възползва от държавните поръчки, за да пренася разпръснатите по полето мощи на войниците в държавни гробища. Една романтична любовна връзка пронизва меркантилната реалност, а Льометр още веднъж ни сблъсква с подмолите на човешката природа.

Пиер Льометр е сред най-популярните френски писатели, а книгите му са преведени на над 30 езика. За романа „Ще се видим там горе“ получава 9 награди, включително „Гонкур“ 2013, най-авторитетното френско литературно отличие. Същата година той подели наградата на Британската асоциация на криминалните автори с френската кралица на трилъра Фред Варгас. Символичната декоративна кама му беше връчена за „Алекс“ – трескаво психологическо разследване с плътни образи и непредвидима развръзка. В творчеството на Льометр съспенсът и интригата съжителстват гладко със социалната критика и фините екзистенциални наблюдения.

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Continue Reading
Advertisement