Connect with us

Култура

Излиза „Безкрайностите” на Джон Банвил, най-големия жив писател на Ирландия

Avatar

Публикувано

на

Cover Bezkrainostite

На 16 декември излиза на български ексцентричната семейна драма „Безкрайностите” – поредният майсторски роман на един от най-уважаваните и награждавани съвременни творци – Джон Банвил.

Безкрайностите“ (превод: Иглика Василева, изд. „Колибри“) пренася читателя в голямата, мрачна къща на семейство Годли в Ирландия. Старият Адам Годли, блестящ физик и математик, е в кома, и според личния му лекар вече в самия край на земния си път. Пакостливите гръцки богове Хермес и Зевс също са сред гостите и много скоро тяхното невидимо присъствие се превръща в доловимо шпиониране и слухтене, в натрапничество, дори в пряка намеса в живота на простосмъртните, която предизвиква у тях необясними промени. С характерния си циничен хумор авторът разказва за отминалите случки и настоящите несгоди в таза трогателна драма, и докато разсъждава над ужасното и неизбежно бреме на човешкия род, насища романа си с пикантни истории и приумици.

Джон Банвил е роден в Уексфорд, Ирландия, през 1945 година. През последните десетилетия на 20 век придобива изключителна международна популярност, а книгите му печелят отличие след отличие, в т. ч. приза „Франц Кафка“ и наградата за художествена проза „Ланан”. За издадения у нас роман „Морето” той става носител на „Ман Букър” през 2005 година. Произведения като „Безкрайностите” и „Недосегаемият” подчертават качествата на Банвил, чието литературно перо без съмнение се доближава до това на сънародниците му Бекет и Джойс.

Continue Reading
Advertisement