Connect with us

Култура

Излиза втори том на сборника за ценители „Македоно-одрински свидетелства“

Avatar

Публикувано

на

Второто издание от Библиотека Струмски отново  е в ограничен тираж от само 100 бройки

Излезе от печат и вторият том от поредицата „Македоно-одрински свидетелства” на Библиотека Струмски, посветена на революционерите от Македония, Тракия и Добруджа, получили български народни пенсии през 1943 г.  Той съдържа подробен регистър и непознати животописни бележки за още 500 дейци от непубликувания никогa досега пенсионен архив.

След като първият том бе бързо изчерпан, втората книга излиза отново в тираж от само 100 бройки, с продажбата на които ще се финансира публикуването на третия том от поредицата.  Изданието може да бъде закупено или поръчано от Книжарници „Нисим“ и „Български книжици“ в София, както и директно от Библиотека Струмски на info@strumski.com.

Главната цел на поредицата е осветляването на имената, на непознатите дела и историите на обикновените, редовите революционери – хората, рискували и/или дали живота си в борбите за свобода, но останали в повечето случаи непознати и забравени, дори от собствените им семейства и роднини.

От петстотинте (500) пенсионни дела, публикувани в този втори том на сборника, триста и седемдесет (370) са на революционери, родени в област Македония, деветдесет и четири (94) – на дейци с потекло от Одринска Тракия, осемнайсет (18) – на борци от Добруджа, дванайсет (12) – на дейци, родени в пределите на тогавашното Царство България, едно (1) – на деец, роден в Румъния, едно (1) – на деец от Моравско, и шест (6) – на революционери с неизвестен произход поради унищожаването на документацията.

Advertisement

Седемдесет и осем (78) от публикуваните дела съдържат пенсионни молби, изпратени от жени. Две (2) – от заслужили деятелки, три (3) – от майки на дейци, една (1) – от дъщеря на (убит) революционер, седемдесет (70) – от вдовици на дейци, и две (2) – от заслужили деятелки и вдовици на загинали революционери.

Библиотека Струмски онлайн:www.Strumski.com

Facebook:https://www.facebook.com/profile.php?id=100063890283731

Continue Reading
Advertisement