Connect with us

Култура

Излиза „Космос и душа“ от Ричард Тарнас

Avatar

Публикувано

на

140_215_tv_podv [Converted]Един коренно различен поглед върху човешката история и взаимната връзка между исторически събития и личности, космически взаимодействия и съдби предлага американският културен историк Ричард Тарнас в мащабния си труд „Космос и душа“ (ИК „Изток-Запад“). Необикновената ерудиция на автора, дълбоките му познания и погледа на новатор правят книгата истинско интелектуално удоволствие.

Изследването на Ричард Тарнас „Космос и душа“, което излиза през 2006 г. в САЩ, се основава на години проучвания в областта на политическата и културна история на човечеството, астрологията, философията и психологията, и на творчеството на философски, религиозни, литературни и научни мислители. Тарнас осъзнава големия обхват и сложността на световната история, но смята, че в нейните събития може да се открие определена съгласуваност и че във Вселената съществува скрит порядък. Според учения ключът за откриването на това лежи в астрологията. Използвайки обширните си и задълбочени исторически познания, авторът свързва епохални събития от историята на Западната цивилизация и значими исторически личности с движението и взаимодействието на планетите Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон. Авторът смята, че взаимодействията между Уран и Плутон например, имат фундаментално значение за човешката история. В изследването на Тарнас са включени знакови събития от политическото и културно минало на човечеството: Реформацията, Ренесанса, Френската революция, двете световни войни и др. Анализът включва и разглеждането на живота на значими личности като Фридрих Ницше, Уилям Блейк, Уолт Уитман, Артур Шопенхауер. Ричард Тарнас използва теорията на К. Г. Юнг, за да защити тезата си за наличието на връзка между външния свят и човешката психика. Разгледана е взаимната връзка между четирите основни човешки архетипа и четирите външни планети от Слънчевата система. Според автора на книгата осмислянето на човешкото бъдеще изисква разбирането на връзките с Космоса и смисълът на нашето битие във Вселената.

Ричард Тарнас е американски културен историк, философ и психолог, роден на 21 февруари 1951 г. в Женева, Швейцария. Родителите му са американци, а Тарнас е най-голямото от осемте деца в семейството. Израства в Детройт, Мичиган. През 1968 г. постъпва в Харвард и завършва образованието си с отличие. Преподавател е в Калифорнийския университет за интегрални проучвания.

„Космос и душа“ предлага на читателите съвършено нов начин за възприемане на света, като разкрива скрития порядък във Вселената и участието на човека в него. Разглеждайки събития и личности от политическата и културната история, на базата на разнообразни доказателства Тарнас разкрива тяхната връзка с планетарните взаимодействия. С богатата си ерудиция авторът обединява в едно разум и дух, потапя читателите в наистина необикновено пътешествие в миналото – и ни представя един нов поглед към бъдещето.

Continue Reading
Advertisement