Connect with us

Култура

Излиза „Малка история на религията“ от Ричард Холоуей

Avatar

Публикувано

на

A LITTLE HISTORY OF RELIGION Cover

Издателство „Дамян Яков“ представя на вашето внимание третата книга от поредицата на Йейлския университет  „Малки истории“ – „Малка история на религията“ от Ричард Холоуей.

Тази книга представя историята, най-важните идеи и вярвания в основните световни религии – юдаизма, исляма, християнството, будизма, хиндуизма. Авторът изследва внимателно корените на религиозната вяра, изначалния стремеж на хората да намерят смисъл на собственото си съществуване, както и механизмите, чрез които различията в убежденията и догмите пораждат враждебност и насилие.

Ричард Холоуей насърчава любознателността и толерантността у читателя, подчертава с нужния респект нюансите в различните религиозни учения и ненатрапчиво формира чувство за непреходната стойност на вярата.

Характерът на това изследване много точно може да бъде предаден с думите на Мирча Елиаде: „За историка на религията е знаменателна всяка проява на божественото, за него всеки ритуал, всеки мит, всяко вярване и всеки свят образ носят в себе си понятията за истина, битие и смисъл“.

Преводът от английски е на Владимир Германов.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement