Connect with us

Култура

Излиза „НИКОЙ НЕ СЕ СПАСЯВА САМ“ на Маргарет Мацантини

Avatar

Публикувано

на

На 13 юли ИК „Колибри“ издава поредният бестселър на италианската писателка Маргарет Мацантини – един възхитителен стилист с тънък усет за драматичното и за парадоксите на съвременния живот.

  „Никой не се спасява сам“ (превод: Вера Петрова; стр. 216, цена: 15 лв.) е съкровената история на Делия и Гаетано, две изгубени души в един неуютен свят. Наскоро разведени и наранени, те се опитват да скъсат със старите навици и да загърбят усещането за пустота. Запознаваме се с тях една лятна вечер в малък римски ресторант. Неканени нахлуват спомени за началото, заредено с копнеж, за по-късните уж дребни пререкания и упреци, попарили надеждите и обичта, за горчивите изневери и неизлечимите травми от детството. Отчаянието може и да прави хората по-човечни, но не ги учи как да живеят, подсказва авторката. Книгата се продава в огромни тиражи, получава престижната литературна награда “Флаяно” и е преведена на десетки езици.

Маргарет Мацантини е родена в Дъблин, но живее в Италия. От майка си наследява страстта към рисуването и усета за детайла. Баща й е италианец и това обяснява трескавата експресивност на нейните творби, превърнали я във фаворит както на широката публика, така и на критиката. Филмите, заснети по безапелационните бетселъри „Чуй ме” и „Да дойдеш на света“ с Пенелопе Крус в главната роля, получиха изключително високи оценки. Относно стила си на писане самата Маргарет Мацантини споделя в едно интервю: „Казвали са ми, че съм визионер, както и че пиша като мъж. Понякога езикът просто не ми достига. Тогава си го измислям отново“.

Continue Reading
Advertisement